BMW predstavio osvježenu Seriju 1

U proteklih deset godina u svijetu je prodano gotovo dva miliona primjeraka BMW-a Serije 1, a novo izdanje aktuelne generacije usmjereno je na postavljanje novog mjerila zadovoljstva u vožnji u premium kompaktnom segmentu. Novi modeli BMW-a Serije 1 s troja vrata i pet vrata pristižu sa znatno izmijenjenom ponudom motora i dodatnim mjerama za smanjenje potrošnje goriva i ispušnih plinova, te se opet ističu kao predvodnici u uvođenju novih BMW EfficientDynamics tehnologija.

Odabrani dostupni motori u novoj ponudi BMW-a serije 1 povećani su dodatkom benzinskih i dizelskih motora posljednje generacije s tri i četiri cilindra. Motori sa snažnim okretnim momentom i BMW TwinPower Turbo tehnologijom upareni su sa zadnjim pogonom, što još uvijek predstavlja kuriozitet u ovoj klasi, kako bi pružili još bolje iskustvo vožnje. Sa još širim popisom standardne opreme, povećanom snagom šesterocilindričnog rednog motora u BMW-u M135i M Performance i najsavremenijim inovacijama sistema BMW ConnectedDrive, također osnažuju i karakteristike specifične za BMW.

150116151.2_xl

Dorađeni izgled karoserije i unutrašnjosti uključuju i prepoznatljive BMW-ove dizajnerske linije koje naglašavaju sportske performanse i premium osobine. Pažljivo promišljene dorade dizajna vanjskog izgleda novog BMW-a Serije 1 naglašavaju njegovu sportsku eleganciju i karakter visoke klase. Novodizajnirana maska i veći otvori za zrak na prepoznatljiv BMW-ov način naglasiti dinamični potencijal automobila.

Prednja svjetla suženog oblika također ističu oštrije i savremenije linije. Sada standardno dolaze sa LED dnevnim svjetlima, a opcijski se nude uz potpunu LED rasvjetu. Zadnja svjetla također su potpuno redizajnirana. Sada su u obliku slova “L” karakterističnog za BMW-ove modele, a dobila su LED tehnologiju. Dorađeni dizajn gornje centralne konzole s kontrolama za radio uređaj i klimatizacijski sistem posebno naglašava premium ugođaj u novom BMW-u Serije 1.

150116151.3_xl

Standardna oprema u novom BMW-u serije 1 sada uključuje i automatski klimatizacijski uređaj, senzor za kišu, BMW Radio Professional i iDrive sistem za upravljanje s 6,5-inčnim ekranom visoke rezolucije integrisanim u centralnu konzolu. Advantage, Sport Line, Urban Line i M Sport paketi opreme čine alternativnu ponudu standardnoj opremi i nude svježi pristup individualizaciji automobila.

Nova generacija motora, nova mjerila efikasnosti

Znatno osvježena ponuda motora i proširenje BMW EfficientDynamics tehnologije osiguravaju da raspon modela BMW-a serije 1 još jednom postavi nove standarde u svojoj klasi dodatnim smanjenjem potrošnje goriva i ispušnih plinova. Kupcima će sada biti dostupni motori s tri i četiri cilindra iz ponude novih motora BMW grupe. Novo mjerilo za efikasnost u ponudi BMW-ovih modela je BMW 116d EfficientDynamics Edition s 116 KS i prosječnom potrošnjom goriva od 3,4 l/100 km, uz emisiju CO2 od 89 g/km prema EU mjerenju.

Kao alternativa za standardni ručni mjenjač sa šest brzina, moguće je odabrati Steptronic automatski mjenjač s osam brzina (standardni za BMW 125d, BMW 120d xDrive i BMW M135 xDrive). Najnovija inačica automatskog mjenjača sad nudi i mogućnost upravljanja izmjenama uz pomoć podataka iz navigacijskog sistema.

Povećanje snage od 5 kW (na 326 KS) na njegovom šesterocilindričnom rednom motoru BMW-u M135i (prosječna potrošnja: 8,0 l/100 km; emisija CO2: 188 g/km) dopušta da osnaži svoj položaj elitnog sportskog automobila među konkurentima. Poput BMW-a 120d i BMW-a 118d, BMW M Performance može se opremiti i inteligentnim pogonom na sve točkove xDrive, koji, osim što pomaže pri trakcijskoj i direkcijskoj stabilnosti, povećava i dinamiku automobila.

Novi BMW M135i xDrive (prosječna potrošnja goriva: 7,8 l/100 km; emisija CO2: 182 g/km) ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi.

Složena tehnologija šasije, serijski indikator pritiska u gumama

Napredna tehnologija šasije sa zadnjim pogonom i gotovo savršenom (50 : 50) raspodjelom mase između prednjeg i zadnjeg kraja daje BMW-u Serije 1 izvanredne osobine pri upravljanju popraćene agilnošću i dinamičnošću. Opcijska oprema uključuje adaptivni ovjes, M Sport ovjes, varijabilno sportsko upravljanje i M Sport sistem kočnica. Indikator pritiska u gumama koji pokazuje zasebni pritisak u svakoj gumi sada je dio standardne opreme.

Novi sistem za pomoć u vožnji i usluge sistema ConnectedDrive

Odabrani opcijski sistemi za pomoć u vožnji kao dio BMW ConnectedDrivea dostupni za BMW serije 1 sada uključuju i Aktivni tempomat s radarom sa Stop & Go funkcijom. Posljednja generacija Parking Assistanta sada omogućuje paralelno parkiranje u uskim prostorima koji su ograničeni s dvije prepreke ili samo s jedne strane, kao i automatsko uzdužno parkiranje. Moguće je odabrati i sisteme poput Driving Assistanta s kamerom, zadnje kamere i sistema Speed Limit Info s prikazom zabrane za prestizanje.

Možda vam se svidi

Comments are closed.