Bjelašnica će biti lider zimskog turizma u BiH?!

Radovi na bh. olimpijskoj planini Bjelašnici idu predviđenom dinamikom i do septembra će biti završeni, a posjetiocima će u zimskoj sezoni na raspolaganju biti novi četverosjed i šestosjed.

Radove su danas obišli ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, direktor preduzeća ZOI 84 Midhat Hubijar, te predstavnici izvođača radova.

“Ponosni smo da svi radovi idu prema planu, čak neke završavaju i ranije. Svi betonski radovi su završeni, a Vlada Kantona Sarajevo zbog važnosti projekta svaki dan vrši nadzor”, kazao je novinarima ministar Šabić.

Istakao je da prema informacijama svih izvođača radova za sada nema nikakvih problema.

Nabavljeni topovi za snijeg, bez kojih nema zimskog turizma

“Turizam je jedna od ključnih grana razvoja Kantona Sarajevo i ovim projektima pokazujemo da nam je to u interesu. Vertikalni transport i topovi za snijeg bili su problem na Bjelašnici. Bez toga nema modernog skijanja. Sada možemo imati skijašku sezonu pet mjeseci, a poslije ovoga idu projekti koji će obogatiti ljetni turizam”, rekao je Šabić.

Hubijar je istakao da se ZOI’84 nosi s jednim od najkompleksnijih projekata trenutno u Federaciji BiH, a da su na ovo čekali 25 godina. Kazao je da je kapacitet šestosjeda 1.800 putnika u jednom satu, a da će trasu prelaziti za pet i po minuta.

“Imamo puno veću brzinu i imat ćemo manje redove iako je trasa duplo duža nego do sada”, naglasio je Hubijar.

Mišljenja je da u bliskoj budućnosti, pa čak i ove godine, Bjelašnica može biti lider zimske sezone.

Na Bjelašnicu je na početku radova dostavljeno 30 topova za snijeg, konstrukcija polazne stanice i dijelovi stubova za šestosjed, te dio konstrukcije dolazne stanice i ankeri za stubove.

Radi se o najvećem projektu koji je pokrenut na olimpijskim planinama u postratnom periodu, a vrijedan je 16 miliona KM. Sredstva su osigurali Vlada i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. U sklopu vodosnadbijevanja za vještačko osnježenje postavljeno je oko 3.800 metara cijevi.

Možda vam se svidi

avatar