Bivši logoraš vidio svog oslobodioca poslije 70 godina. Njihov susret rasplakao je svijet…

0

Džošua Kaufman ima 87 godina. Pre tačno 70 godina nalazio se u logoru Dahau u Nemačkoj, kada ga je američki vojnik Danijel Žilespi oslobodio užasa nemačkih zločina. Sedam decenija kasnije, stari poznanici su se ponovo sreli.

Emocije koje su preplavile dvojicu staraca, čije su oči za života vidjele previše zla i patnje, bile su toliko jake da su se gotovo mogle vidjeti u vazduhu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kaufman je ponosno salutirao svom spasiocu, ratnom veteranu Žilespiju. Susret starih znanaca ugovorio je reditelj Emanuel Rostin, koji je u sklopu svog dokumentarnog filma “Oslobodioci Dahaua” stavio poseban akcenat na ovu priču.

Poljubac u ruku kao znak velike zahvalnosti i poštovanja

Želio sam ovo da uradim 70 godina. Volim te. Mnogo te volim – drhtavim glasom rekao je Žilespiju Jevrejin Džošua Kaufman, koji ga je oslobodio 29. aprila 1945. godine.

Emocije su toliko preplaile Kaufmana da je kleknuo i poljubio stope svog spasioca

U to vrijeme, Kaufman je bio zarobljenik prisiljen na cjelodnevni težak rad u fabrici municije. Majka i troje braće i sestara su mu ubijeni u Aušvicu.

Danijel Žilespi u vojničkim danima

Kada sam vidio zastavu koja nije bila njemačka, pomislio sam da je u pitanju fatamorgana. Nisam mogao da vjerujem da je mučenju konačno došao kraj. Srce mi je lupalo kao nikada do tada. Nakon višegodišnjeg pakla sam napokon ugledao svjetlost – slikovito je objasnio trenutak spasavanja od strane savezničkih vojnika Kaufman, koji danas živi u zapadnom Holivudu, gdje je dočekao penziju radeći kao vodoinstalater.

Džošua Kaufman je poslijeratni životni vijek proveo kao vodoinstalater, ali nikada neće zaboraviti Danijela Žilespija

Žilespi je svoj radni vijek nakon rata proveo radeći kao prodavac. Danas je u penziji, i otac je čak osmoro djece.