Bio je zlatni dječak Juge, a njegov život je bio čemer i jad – “Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju”

Talenat kakav se rijetko viđa…

Davor Dujmović je, naime, sa svega 18 godina bio jedna od najsjajnijih zvijezda domaće glumačke scene, a najpoznatiji je po ulozi Perhana u filmu “Dom za vješanje”.

Njegov život krenuo je nizbrdo kada je ušao u vrtlog narkomanije iz kojeg se nije izvukao.

Dujmović je bio talenat kakav se rijetko viđa, a u svijet filma ušao je sasvim slučajno, dok je bio dječak. Zadesio se s ocem u restoranu u koji su došli Emir Kusturica i njegov asistent, Ćiro Mandić.

Pozvali su ga na audiciju za film “Otac na službenom putu” i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu. Za ovaj film nagrađen je zlatnom palmom u Kanu i nije mu bilo teško da odluči da upiše filmsku akademiju.

Uslijedila je nova značajna uloga u filmu “Strategija svrake”. Sa nepunih osamnaest godina igrao je glavnu ulogu u filmu “Dom za vješanje”, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji.

Početkom devedesetih je postao ozbiljno zavisan od narkotika i nekoliko puta se bezuspješno liječio.

– Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju – rekao je on.

Zanimljivo je da je baš u tom svom lošem periodu u seriji “Sarajevske priče” glumio lik mladog narkomana Bobana koji je uz to i sitni diler.

Posljednje mjesece živio je u Novom Mestu u Sloveniji kod djevojke. Slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima. Bezuspješno je pokušavao da se izliječi od narkotika, te je nakon duge i teške depresije 31. maja 1999. godine izvršio samoubistvo, piše “Srbija Danas“.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply