“BIMAL” je jedna od najuspješnijih kompanija u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je da  Fabrika jestivog ulja “Bimal” iz Brčkog je jedan od najuspješnijih privrednih subjekata u BiH, koji značajno utiče na spoljnotrgovinski bilans zemlje.

On je podsjetio na snažan prodor na tržište Turske sa kojom BiH ima sporazum o slobodnoj trgovini, kada je riječ o ulju, prenosi agencija Srna.

“Izvoz se rapidno penje i već je dostigao zavidan nivo, tako da je ova kompanija značajno popravila naš negativan saldo sa Turskom, posebno sa izvozom ulja, koji je dostigao 40.000 tona”, rekao je Šarović.
On je izrazio očekivanje da će dobar rezultat ostvariti i na izvozu šećera, obećavši da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pratiti šta radi ova kompanija i obećao da će joj pomoći da ostvari prodor i na druga tržišta CEFT-e.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je, nakon što je sa Šarovićem posjetio ovu kompaniju da je ključ za uspjeh da BiH ima više kompanija poput “Bimala” i više uspješnih opština poput Dervente, Gradačca ili Gračanice.

“Iako sve počinje kod malih i srednjih preduzeća, drago mi je da smo danas ovdje kod jedne firme koja ima 500 zaposlenih, koja ne samo da izvozi u regiju nego i u daleku Kinu”, istakao je Inzko.
Ulja kompanije Bimal redovno osvajaju medalje na sajmu hrane u Novom Sadu kao i na drugim specijaliziranim sajmovima.
Proizvodi Bimala imaju sve potrebene certifikate od Hacapa do Halala.

Možda vam se svidi

Comments are closed.