Bilje ublažava strahove: Anksioznost, nervna napetost, melanholija

Vremena su teška, ljudi su napeti, nervozni, uplašeni za egzistenciju, zbog čega često posežu za tabletama kako bi se bar nakratko smirili i opustili. Stručnjaci predlažu korištenje prirodnih preparata čiji je efekat isti, a mnogo zdraviji. Pogledajte koja čajna mješavina djeluje univerzalno na sve vrste ljudskih strahova i tjeskoba…

Simptomi anksioznosti

Simptomi anksioznosti

Pretjerana strepnja, unutrašnja napetost i nemir, slaba koncentracija, razdražljivost, pojačana osjetljivost na buku, nesanica, noćne more, lupanje srca, otežano disanje i gutanje, učestalo mokrenje, oslabljena se*sualna želja, šum u ušima, osjećaj ošamućenosti, trnci u rukama i nogama, kao i drhtanje ruku, jasni su pokazatelji da se radi o poremećaju koji se naziva anksioznost.

Ukoliko se ovi simptomi pojavljuju svakodnevno tokom šest mjeseci, riječ je o ozbiljnom oboljenju koje podrazumijeva sve veću zabrinutost i nemogućnost njenog kontroliranja.

Izađite iz začarnog kruga

Da se ne biste zapleli u začarani krug tjeskobe, morat ćete da promijenite neke svoje šeme u razmišljanju. Morate shvatiti da živite u sadašnjosti i da treba da uživate u svakom trenutku.

Analiziranje grešaka iz prošlosti može da stvori pesimističku predstavu o budućnosti, što povlači sa sobom niz tegoba i bolesti. Umjesto toga, misli je potrebno usmjeriti ka pozitivnim razmišljanjima. U prilog tome preporučuje se smijeh, iskren, iz srca, na sav glas…

Ne treba dozvoliti da nam sitnice i trivijalnosti narušavaju sreću. Takođe je veoma bitno da naučite reći ne, jer je to poštenije i prema vama i prema drugima. Ukoliko prihvatamo zadatke za koje nemamo vremena ni kapaciteta, to stvara još veće opterećenje i izaziva “pucanje po šavovima”.

Savjeti stručnjaka skoro su uvijek isti, i to ne bez razloga, jer pomažu. Aktivirajte se, naučite neke joga tehnike za opuštanje i budite strpljivi jer rezultati neće doći odmah. Možete svakodnevno i da praktikujete neke od anaerobnih vježbi, kao što su brzo hodanje, trčanje, džogiranje…

Činjenica je da vježbanje jača srčani mišić i samim tim ga čini otpornijim na stres, a pored toga, oslobađa tijelo napetosti. Duge šetnje u zdravoj, ekološki čistoj sredini, odličan su način da se oslobodite napetosti. Izreka da kretanje može da zamijeni brojne lijekove, ali da nijedan lijek ne može da zamijeni kretanje, potpuno je tačna. Sinergičke sile zemlje, vode, vazduha i živog svijeta struje tijelom, a vizuelni doživljaji, kao što su zalazak sunca, tamno zelenilo i opojan miris četinara, akvamarinska prozirnost vode, pjevanje ptica, kroz čula dopiru do duševnih segmenata do kojih ni jedan sintetički lijek ne dopire.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply