BiH treba više Brisela, a manje Dejtona

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, u petak je izjavio u Banjaluci da je srednjoročno i dugoročno za zatvaranje OHR-a i da želi da bude više Brisela, a manje Dejtona.

Nakon razgovora sa Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS, Incko je rekao da Dejtonski Ustav BiH postoji i da ostaje uređenje BiH sa dva entiteta, osim ako se tri naroda drugačije ne dogovore.

Tokom razgovora sagovornici su istakli da je potrebno stvaranje ambijenta za ulaganje, tako da bude manje skandala, a više klime koja pogoduje ulaganju.

Incko je istakao da je BiH sama izabrala evroatlantski put te da će njemačko-britanska incijativa za BiH dobiti podršku na sastanku ministara inostranih poslova zemalja EU.

“Nisu uslovi sada lakši, već je drugi redoslijed i biće moguće brže i lakše dobiti status zemlje kandidata ako budu ispunjeni uslovi koje traži Unija”, napomenuo je Incko.

Čubrilović je nakon sastanka izrazio nadu da će saradnja sa visokim predstavnikom u BiH biti korektna nezavisno od toga ko obavlja tu funkciju i bez obzira na stav RS da OHR treba da završi svoj mandat.

“Institucije BiH i RS treba da budu osposobljene da same vode ovu zemlju, koriste svoje potencijale i samostalno rješavaju pitanja njenih građana”, rekao je Čubrilović.

On je naveo da će prioriteti Narodne skupštine u predstojećem mandatnom periodu biti privredne teme i stvaranje uslova za bolji privredni ambijent.

“Parlament će prihvatati, truditi se da predlaže i usvajaće zakone koji stvaraju sigurnost za ulaganje, otvaranje radnih mjesta, jer je to brži put za rješavanje socijalnih i svih drugih životnih pitanja građana RS”, naglasio je Čubrilović.

Visoki predstavnik u BiH juče je tokom svoje posjete Banjaluci razgovarao i sa Josipom Jerkovićem, potpredsjednikom RS, i Miloradom Dodikom, predsjednikom RS.

U saopštenju iz Kabineta predsjednika RS, nakon sastanka sa Inckom naglašeno je da je Dodik rekao da će proces konstituisanja vlasti u RS biti završen do 20. decembra.

Dodik je rekao da podržava novi pristup EU prema evropskim integracijama BiH, napomenuvši da je RS i do sada imala proaktivan pristup u rješavanju takozvanih evropskih pitanja, ali da je zbog nemogućnosti dogovora u FBiH to zaustavljano.

Možda vam se svidi

Comments are closed.