BiH sve atraktivnija turistička lokacija

U Sarajevu je od 23. do 25. oktobra održan 41. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze. Na sajmu se predstavilo više od 70 izlagača iz Bosne i Hercegovine(BiH), Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.

 

Drugu godinu za redom na sajmu sudjeluje i Turistička organizacija grada Trebinja. Direktor ove organizacije Marko Radić naglašava kako je ovaj grad sve posjećenija turistička destinacija.

 

Nama je Sarajevo i taj dio BiH jako bitan. Mnogo Sarajlija je porijeklom iz Hercegovine i vrlo rado dolaze u te južne krajeve. Turizam u Trebinju je okarakteriziran kao jedna od tri strateške grane. Veliki broj državnog i privatnog kapitala ulaže se u tu granu“, kazao je Radić.

 

Zdenko Barešić, vlasnik je firme za proizvodnju prirodnih sokova iz Kreševa. Na sajmu se predstavio zajedno sa Turističkom organizacijom te općine. Kaže kako je Kreševo tipična bosanska čaršija u koju rado navrate i turisti.

 

Prema evidenciji Turističke zajednice Kreševo, taj grad posjeti mjesečno oko 1.500 turista. U to se ne ubrajaju domaći turisti koji svakodnevno posjećuju planinu Inač gdje je poginuo Džemal Bijedić i Planinarski dom Lopata“, istakao je Barešić.

 

BiH postaje sve atraktivnija turistička lokacija u svijetu. Mnogi turisti rado posjete i kraljevski grad Jajce.

 

Samer Žužić iz Agencije za kulturnu-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca kaže kako ovaj grad ima, itekako, što ponuditi turistima.

 

Svake godine imamo sve više posjeta u avanturističkom turizmu, planinarenju i drugim aktivnostima koje Jajce nudi“, naglasio je Žužić.

 

Redoviti gost sajam je i Turistička organizacija grada Tivta iz Crne Gore. Direktorica ove organizacije Gabrijela Glavočić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže:

 

Opština Tivat generiše najviše posjeta turista iz regiona, osobito iz BiH. Bilježimo napredak u noćenjima na teritoriji naše opštine. Na ovaj sajam dolazimo svake godine kako bismo predstavili zimsku turističku sezonu i program uoči novogodišnjih praznika“, objašnjava Glavočić.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar