BiH prijeti nova epidemija morbila

BiH po broju oboljelih od morbila tokom ove godine našla se u rangu sa afričkim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom, Kazahstanom, Indijom, kao i pojedinim zemljama Latinske Amerike.

Kolektivni imunitet

Kolektivni imunitet

Tokom ove godine u BiH je registrovano 1.400 oboljelih, a bila su i dva smrtna slučaja. Epidemiolozi pojašnjavaju da su oko 60 posto slučajeva bile osobe mlađe od deset godina, te da je 99 posto oboljelih bilo nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano.

Epidemiolog Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo rekla je za “Avaz” da se broj nevakcinisanih svake godine povećava te da to bude razlog javljanja bolesti u epidemijskoj formi.

Epidemiolozi neprestano naglašavaju potrebu postizanja 95 posto vakcinisanja djece u svim dobnim grupama, što će omogućiti kolektivni imunitet kao zaštitu ukupne populacije. U 2019. godini postotak vakcinisanja djece MRP vakcinom je povećan u mjesecima kada se javio epidemijski skok pojave ove bolesti, ali nakon nekoliko mjeseci taj postotak je ponovno smanjen – rekla je Pitić.

Posljednji podaci

Pojašnjava da se očekuje ponovno javljanje ove bolesti u epidemijskom obliku, ali, kako kaže, možda ne iduće godine, ali u nekim narednim godinama sigurno, u slučaju da se vakcinacija ne bude provodila u predviđenim postocima.

Kada se napravi paralela između BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana, najgora situacije je u Sjevernoj Makedoniji, a odmah potom u BiH. U Makedoniji je, prema posljednjim podacima, ove godine oboljelo 2.000 osoba, a četiri su umrle. U Crnoj Gori nije bilo oboljelih, dok ih je u Srbiji i Kosovu bilo oko 15.

Stevanović: Još nema 95 posto vakcinisanih

Doktor Dragan Stevanović je rekao da su ovakvi rezultati posljedica nevakcinisanja djece i početnička greška u nabavci vakcina.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply