BiH među vodećim po broju plaćenih neradnih dana godišnje

Nacionalni praznik, ili legalni praznik je specijalan dan koji postoji u svakoj zemlji ili autonomnoj pokrajini. Taj dan, ili dani su obično neradni, ali su plaćeni – dok radnici koji na te dane moraju otići na svoja radna mjesta budu isplaćeni duplom dnevnicom.

Svaki nacionalni, odnosno državni praznik je datumski fiksiran svake godine, a to pravilo vrijedi za vijelu Evropu, osim Veliku Britaniju.Naime, u ovoj zemlji svaki radnik ima pravo na 28 dana plaćenog odsustva s posla, što tehnički znači da Britanci imaju najviše plaćenog odsustva u Evropi, a isto pravilov vrijedi i za Estoniju.Međutim, plaćeno odsustvo u tim zemljama se plaća minimalncem, prenosi N1.

Na web portalu JakubMarian.com, koji je specijalizovan za interesantne grafičke analize u Evropi, objavljen je teoretski maksium plaćenih neradnih dana za svaku zemlju u Evropi pojedinačno. Realan broj plaćenih, neradnih dana u godini varira u zavisnosti od broja dana koji padaju na vikend. Ako je nedjelja praznik, neradni dan se prenosi na jedan od dana naredne radne sedmice.Većina neradnih dana za svaku zemlju Evrope ovisi o broju vjerskih praznika, te samog utjecaja religije na svaku zemlju pojedinačno.Ono što je interesantno na prvi pogled, Bosna i Hercegovina se nalazi među liderima u Evropi kada je broj neradnih dana u pitanju. Broj varira između 10 i 15 neradnih dana godišnje. U samom vrhu je i Švicarska koja ima između 9 i 16 dana godišnje, u ovisnosti od toga da li praznik pada vikend.

Osim BiH i Švicarske, u vrhu je i Bugarska, koja dijeli broj neradnih plaćenih dana sa Švicarcima, od 12 do 16.Od zemalja regiona, Slovenija ih ima 13, kao i Hrvatska, Srbija ima između 10 i 13, Crna Gora i Albanija su na 14 plaćenih neradnih dana godišnje.

Na mapi možete vidjeti da u Njemačkoj broj ovisi od regije do regije, a on je između 10 i 13 plaćenih neradnih dana godišnje. Najmanji broj plaćenih neradnih dana ima Poljska, 9, kao i Irska.Nakon toga slijede Danska i Švedska sa po 10, a 11 imaju Rumunija i Francuska.Pogledajte detaljnu mapu napravljenu po broju plaćenih neradnih dana u Evropi., prenosi N1.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar