BiH i NR Kina potpisale prvi Sporazum o saradnji u obrazovanju

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasadorica Narodne Republike Kine (NR) u BiH Chen Bo u Sarajevu su danas potpisali prvi Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja za period 2016-2019. godina.

Osmanović je za ovaj sporazum rekao da predstavlja još jednu potvrdu prijateljskih odnosa BiH i Kine i nastavak dosadašnje uspješne saradnje u oblasti obrazovanja.

Njegovo potpisivanje, pojasnio je ministar na današnjoj pres-konferenciji, predviđa poticanje aktivne obrazovne saradnje u okviru međunarodnih organizacija, jačanje bliskih veza između osnovnih i srednjih škola te visokoškolskih institucija, kao i ostalih obrazovnih ustanova.

Ministar Osmanović je dodao, da će ovaj sporazum doprinijeti unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa ovih zemalja, posebno u oblasti obrazovanja i, konkretno, daljnjem razvoju i jačanju odnosa između institucija nadležnih za obrazovanje.

Ambasadorica Bo je napomenula da je proteklih nekoliko godina zabilježen brzi razvoj saradnje Kine i BiH, naročito u oblasti ekonomije.

“Međutim, podrazumijeva se da ojačamo i saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, tako da ona bude temelj za druge vrste saradnje”, istakla je Bo.

Naglasila je da današnji Sporazum otvara mogućnosti za veći broj razmjena obrazovnih institucija dviju zemalja te je u tom kontekstu poručila da će kineska strana pružiti veću podršku u pogledu studiranja kineskog jezika u BiH, istovremeno ohrabrujući i veći broj kineskih mladih ljudi da studiraju jezike BiH.

Ministar Osmanović također je istakao da je kineska ambasadorica obećala da će NR Kina osigurati 15 stipendija za studente bosanskohercegovačke studente koji žele studirati u Kini, na nekom od tamošnjih fakulteta za koji pokažu zainteresiranost.

Dodao je da će studenti koji budu studirali u Kini ili učili kineski jezik imati priliku za zapošljenje u nekim od novootvorenih kompanija u BiH u koje je investirala NR Kina.

Možda vam se svidi

Leave A Reply