BiH gubi jedan grad godišnje, za 300 godina potpuno izumiranje stanovništva

Broj stanovnika u BiH u idućih 20 godina neće se mnogo povećati, a ako bude nastavljena sadašnja tendencija stope nataliteta i mortaliteta za 300 godina na ovim prostorima više neće biti stanovnika, pokazuju procjene demografa UN i studija rađene za potrebe Crvenog krsta BiH.

Broj umrlih u BiH je već desetak godina zaredom veći od broja rođenih, čak i za više od 5.000, piše zagrebački “Večernji list“, izdanje za BiH piše, pozivajući se na ove procjene.

Dok je prije nekoliko godina BiH svake godine gubila jedan gradić, posljednjih godina gubi grad srednje veličine. Situaciju pogoršava i stalno iseljavanje stanovništva, jer je do sada iz BiH migriralo 1,7 miliona ljudi, od čega 70.000 u posljednje dvije godine, uglavnom mladih sposobnih za reprodukciju.

Kad se posmatra struktura stanovništva, BiH postaje zemlja staraca i za 35 godina će ih biti dvostruko više nego sada tako da će ovaj prostor imati najveći broj stanovnika starije dobi.
Već sada je broj stanovnika starijih od 65 godina u strukturi stanovništva izjednačen sa brojem mladih do 17 godina.
U cijeloj BiH trenutno živi samo 100.000 djece između tri i šest godina.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar