BiH će za rat protiv IS-a donirati 500 tona municije!

Bosna i Hercegovina donirat će iračkoj vladi više od 500 tona municije, čime će naša zemlja dati svoj doprinos u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (IS), potvrdio je za “Dnevni avaz” Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH.

Riječ je o 15 miliona metaka kalibra 7,9 milimetara i 400.000 metaka kalibra 14,5 milimetara, a radi se o viškovima municije koji su u vlasništvu Oružanih snaga (OS) BiH. Odluku o donaciji municije usaglasilo je Predsjedništvo BiH, a na zahtjev Sjedinjenih Američki Država, koje su tražile da se BiH priključi koaliciji za borbu protiv opake terorističke organizacije.

Postoji opasnost

– Ministarstvu odbrane BiH obratila se Američka ambasada s upitom da li bismo učestvovali u doniranju municije vladi Iraka, kako bismo dali svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a. U proceduri koju provodimo Ministarstvo se obratilo Predsjedništvu BiH. U ovom trenutku imamo još oko 16.000 tona viškova naoružanja koje dugo stoji u magacinu, postaje, na neki način, nestabilno, opasno za čuvanje i mi se tih viškova moramo riješiti – kaže Osmić.

zekerijah-osmic2
Osmić: Predsjedništvo BiH dalo pozitivan stav

Nakon pozitivne odluke Predsjedništva BiH da municija bude donirana, Ministarstvo će ponovo sarađivati s Ambasadom SAD kako bi dobilo pomoć za distribuciju municije. Detalji i način doniranja još nisu poznati.

Pregled magacina

– Predsjedništvo je ranije donijelo odluku da se višak naoružanja mora riješiti do 2020. godine, jer ono postaje opasno. Stalno pregledamo magacin i odvajamo nesigurnu municiju i uništavamo je, jer je to velika opasnost za građane i pripadnike OSBiH – naglasio je Osmić.

 Riješiti viškove naoružanja do 2020.

Ministar Osmić ističe da se Strateški komitet, koji radi na uništavanju viškova naoružanja, u posljednjih godinu i po dana sastajao svaka dva do tri mjeseca i donosio razne odluke. Prema njegovim riječima, sve to je rađeno kako bi se BiH u zadatom roku, do 2020. godine, riješila viškova naoružanja i postala sigurnija zemlja.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.