BH Telecom dijeli dividendu: Dioničari će dobiti 78,6 miliona KM

Najprobifabilnija kompanija u državi, BH Telecom, će za dividende dioničarima iz dobiti ostvarene u 2015. godini isplatiti oko 78,6 miliona KM, stoji u prijedlogu odluke za Skupštinu dioničara koja je zakazana za 30. juni.

BH Telecom je u 2015. godini ostvario dobit od 89.230.330 KM, a za dividendu je namijenjeno 78,595.020 KM ili 1,238549 KM po dionici. Najviše novca, 90 posto, pripast će većinskom vlasniku ovog preduzeća, Vladi Federacije BiH, piše Slobodna Bosna.

Ostatak dobiti usmjerit će se za porez na dobit u iznosu od 9.6 miliona KM te za donacije, jedan milion KM.Predloženi raspored dobiti utvrđen je uz uvažavanje zakonskih odredbi, te vodeći računa da ne narušava ostvarenje planova definisanih Trogodišnjim planom poslovanja društva za period 2015-2017. godina.

Ovim isplatama, kako je navedeno u obrazloženju, neće biti ugrožena likvidnost društva.Za Skupštinu koja će se održati 30. juna Vlada FBiH je dostavila i dopunu dnevnog reda tačkama o razrješenju v.d. članova i imenovanju novih članova Nadzornog odbora BH Telecoma.

Kandidati za nove članove Nadzornog odbora u ime državnog kapitala, o kojima će se izjašnjavati su: Fuad Čibukčić, Mugdim Mandžuka, Vjekoslav Ivanković, Nedin Dedić, Almina Pilav i Haris Delizaimović.

Federacija je vlasnik 90 posto dionica u BH Telecomu, BIG Investiciona grupa ima 0,89 posto, Prevent BH d.o.o.Visoko 0,47 posto, ZIF Prof plus 0,41 posto, Herbos fond 0,41 posto, itd.Prema gruboj procjeni BH Telecom je od rata do danas u federalnu kasu uplatio više od 1,5 milijardi KM, što je višestruko više nego su uplatila sva ostala preduzeća u vlasništvu države zajedno.

Mada se u posljednje vrijeme učestalo pronose glasine kako se priprema prodaja ovog profitabilnog preduzeća, Slobodnoj Bosni je u Vladi FBiH povrđeno da se ta opcija nikada službeno nije razmatrala niti će se razmatrati o doglednoj budućnosti, objavila je Slobodna Bosna.

Dapače, Vlada je zainteresirana za tehnološko jačanje i poslovno širenje ovog preduzeća.Nije nevažno napomenuti da je BH Telecom uvjerljivo najveći sponzor vrhunskih sportista u BiH, poput Amela Tuke, Damira Džumhura i drugih.”BH Telecom je kompanija koja je oduvijek bila uz mene, a novi sponzorski ugovor omogućit će mi da se još kvalitetnije pripremim za naredno takmičenje u Pekingu”, rekao je nedavno zlatni atletičar Amel Tuka prilikom obnove sponzorskog ugovora..

„Sretni smo da smo u prilici podržati i buduće nastupe najboljeg bh. atletičara Amela Tuke. Njegovo zalaganje, trud i fantastični uspjesi zaslužuju podršku svih nas. Mi smo kompanija koja podržava sve sportske discipline u BiH i ponosni smo što nastavljamo saradnju s Atletskim savezom BiH.“, rekao je tada Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma.

(Foto: SB)

Možda vam se svidi

avatar