Bh. radnike traže mnoge zemlje

Veliki broj država je iskazalo potrebu za radnicima iz Bosne i Hercegovine, a na spisku između ostalih nalaze se Rusija, Kazahstan, Nigerija.

Iz bh. agencija za posredovanje pri zapošljavanju uvjeravaju da su imali zahtjeve iz brojnih zemalja, a bilo je i nekih neuobičajenih potražnji, poput one u sklopu koje su traženi bh. radnici za čišćenje obala uprljanih naftom.

“Imali smo zahtjeve iz mnogih država, na primjer iz Rusije i većine zemalja nastalih nakon raspada SSSR, te gotovo svih bliskoistočnih država, raznih evropskih zemalja, ali i iz Kanade, SAD, Nigerije”, navodi Miroslav Vukajlović, direktor banjalučke Agencije “Spektar”.

Prema njegovim riječima, najčešće su to bili niskokvalifikovani i polukvalifikovani poslovi, za koje nisu potrebni posebna znanja i vještine, već samo motivacija za posao, a zatim i različiti KV poslovi.

“Bilo je u manjoj mjeri i zahtjeva za licima s visokom stručnom spremom, gdje su tražena specijalistička poznavanja određenih oblasti”, kaže Vukajlović.

Upitan da li je bilo nekih neuobičajenih poslova za koje su traženi radnici iz BiH, Vukajlović odgovara da su to za naše prilike možda poslovi čišćenja i uređenja obala uprljanih naftom i naftnim derivatima, ili pak zahtjev iz Katara za ženskim vozačima.

Edina Šehović, s portala Posao.ba, kaže da su tražene razne vrste građevinskih i mašinskih inženjera za tržište Katara, Omana, Bahreina i Kazahstana.

“Pored Njemačke, u prošloj godini postojala je i manja potražnja za stručnjacima iz medicinske struke za Austriju, Katar i Dubai”, kaže Šehovićeva.

Prema njenim riječima, već nekoliko godina uzastopno su među najtraženijim profesijama razni profili stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.

Šehovićeva dodaje da poslodavci iz drugih, posebno iz arapskih zemalja, svim radnicima iz BiH osiguravaju stan i boravišne vize.

(Novovrijeme.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.