Bh. proizvođači policijske i vojne opreme: Zvizdić poziva strane ulagače, odbija dijalog sa nama

Sa Sarajevo biznis foruma (SBF) otvoren u srijedu bh. zvaničnici su pozvali strane investitore da ulažu u BiH. Sa ovog ekonomskog skupa, koji je u Sarajevu privukao neka značajna imena iz svijeta biznisa, domaće vlasti obećavaju poboljšanje poslovnog ambijenta i veću sigurnost u zemlji

„Spoj naših prirodnih i ljudskih resursa sa reformama koje provodimo i izuzetno velikim i pripremljenim investicionim projektima i potencijalima je sasvim sigurno jedna od najuspješnijih formula privlačenja stranih investicija i ekonomskog razvoja u našoj regiji – poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

S druge strane, neki od domaćih privrednika kritikuju da bh. vlasti pozivaju strane investitore da ulažu u BiH, dok istovremeno sa njima ne žele bilo kakav dijalog, što im otežava poslovanje. Domaći proizvođači policijske i vojne opreme već neko vrijeme tvrde da mjesecima nemaju nikakav dijalog sa bh. vlastima.

Tvrde da bez bilo kakvog obrazloženja, premijer Zvizdić ali i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odbijaju razgovarati s tom vrstom bh. privrednika, uprkos apelima iz Privredne komore Federacije BiH, Privredne komore Republike Srpske, Udruženja tekstila, obuće i kože – UTOK BiH, te BH Konzorcija.

„Još nema otvaranja dijaloga o ‘Pravilniku o policijskoj uniformi’ kojim se domaći proizvođači grubo diskriminiraju“, ističu iz ovih organizacija, napominjući da zbog lošeg odnosa bh. vlasti prema njima direktno je ugroženo stotine radnih mjesta u kompanijama, koje godinama snabdijevaju policijske agencije u BiH, ali i agencije u više evropskih država.

Proizvođači policijske i vojne opreme u BiH tvrde da iz Vijeća ministara BiH još nisu dobili odgovor o tome zbog čega se onemogućava konkurencija u postupku javnih nabavki policijskih uniformi u BiH, te da li u Vijeću ministara BiH znaju da će takvim odnosom doći do povećanog izdvajanja sredstava iz budžeta BiH za ove namjene, „jer neće biti konkurencije u postupku javnih nabavki policijskih uniformi?“

“Da li je možda upravo to i cilj ovakvog Pravilnika?”, zaključili su domaći privrednici, prenosi NAP.

Možda vam se svidi

Leave A Reply