Bh. naučnik na tragu lijeka koji bi mogao spasiti milione

0

Lijek za liječenje tuberkuloze kojom je zaražena jedna trećina svjetske populacije, a koja godišnje uzme 1,6 miliona života, moglo bi biti naučno otkriće Dženana Kovačića, studenta Internacionalnog Burch univerziteta, mladog naučnika, inovatora.

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Jeste li svjesni da bi vi mogli biti izumitelj lijeka koji bi mogao spasiti milione života?

Nekako nije da ne registrujem, nego sam više fokusiran na pronalazak odgovora u svrhu izlječenja tuberkuloze. To zvuči apsolutno nevjerovatno i zbog toga osjećam pristiska dao ovo sve završim na jedan plodan način.

To je nešto nezamislivo, i nadam se da će se obistiniti (pronaći lijek). Na dobrom sam putu i milioni ljudi će imati benefit i riješit će se jedan od većih civilizacijskih problema. Poprilično je dobar osjećaj.

 

Kada ste shvatili da ste na tragu nečega velikog?

Imao sam ideju dok sam bio u srednjoj medicinsskoj školi. Od toga tada nije bilo ništa jer je bilo previše komplikovano.

Kada sam došao na Burch dobio sam osvrt od profesora i imali su nevjerovatno pozitivno mišljenje. Prije nekih 6,7 mjeseci moja profesorica, koja predaje mikrobiologiju, rekla je kako bi ova ideja mogla funkcionisati.

Pošto Bosna i Hercegovina nema labaratorij za istraživanje zaraznih bolesti morao sam se okrenuti softverskim rješenjima. Ti rezultati, koje sam dobio, bili su obećavajući.

 

I šta sada?

To je pitanje dana. Pripremam se za međunarodnu konferenciju o otkrićima na kojoj učestvuje 750 akademika i članova raznih industrija.

To je vjerovatno najveća naučno-društvena konferencija. Tu dolaze inovatori i predstavljaju ideje pred nobelovcima.

Takmičarski dio traje 8 sati i onda se odabiraju prve tri najbolje ideje. Osvajač prvog mjesta ima prilku da pred tom “crème de la crème” akademije i industrije predstavi svoju ideju.