10 C
Kakanj
Četvrtak, 6 Maja, 2021

Bh. intelektualci pisali Bidenu: Pet glavnih koraka za budućnost BiH


Bez obzira kako beznačajno se činilo pitanje Bosne i Hercegovine u odnosu na ostala pitanja u svijetu, ono je zapravo od paradigmatske i globalne važnosti, navodi se u pismu upućenom američkom predsjedniku Joe Bidenu, u kojem grupa bh. intelektualaca traži pomoć u rješavanju gorućih pitanja koja koče napredak zemlje.
“Zahvalni za Vaš interes za našu zemlju i regiju u prošlosti, i svjesni da u Vama i Vašoj velikoj zemlji imamo najvećeg prijatelja, odlučili smo Vam se obratiti s molbom za pomoć i podršku u naporima da kao građani Bosne i Hercegovine oslobodimo zemlju iz političkog, kulturološkog i ekonomskog zastoja”, navodi se u pismu koje je u Bijelu kuću poslano početkom prošlog mjeseca.
Potpisnici su istakli pet glavnih prepreka na putu ka demokratskoj budućnosti BiH kao i pet koraka koje bi zemlju vratile na taj put.
Između ostalog, upozoravaju na zloupotrebu Dejtonskog mirovnog sporazuma koju provode “politički establišmenti Srbije i Hrvatske” tako što pronalaze načine da koriste neprihvatljiva i destruktivna tumačenja sporazuma, kako bi opravdali uplitanje u unutrašnje stvari u BiH.
“Kao rezultat, vlasti obje zemlje nastavljaju kontinuirano i konstantno podrivati suverenitet Bosne i Hercegovine i činiti sve što mogu kako bi držali našu zemlju slabom i disfunkcionalnom, promovirajući i pogoršavajući unutrašnje podjele te ohrabrujući one snage koje priželjkuju raspad zemlje”, navodi se u pismu.
Dalje se naglašava kako budućnost BiH leži u ujedinjenosti koja njeguje vjerske i druge različitosti, ali vlasti u susjednim zemljama “i njihovi klijenti u našoj zemlji” provode politiku promicanja i zaoštravanja podjela, sprečavajući tako bilo kakvu konsolidaciju bh. države i ometajući stabilni napredak ka integraciji u EU i NATO.
U pismu se također navodi kako je je konsocijacijski sistem, razvijen nakon Dejtonskog sporazuma, stvorio tri jednopartijske etničke jedinice koje se međusobno jačaju na svim nivoima, što rezultira kulturom kronizma i trgovinom uslugama.
“I dalje je prisutna široka sredina građanskog patriotizma, ali on je neorganiziran, obeshrabren i neučinkovit. Većina građana bi podržala građansku opciju ako bi vidjeli kako ona može nadvladati stečene interese etničkih kampova i podjele koje su oni učvrstili,” ističe se u pismu, u kojem potpisnici opisuju stanje u BiH.
Kao građani ove zemlje, ističu, smatraju se odgovornima za ovakvu situaciju te traže pomoć i podršku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u sljedećim koracima:
Jačanje suvereniteta BiH, izvana i iznutra, što podrazumijeva da “konsolidacija i stabilizacija stanja u jugoistočnoj Europi ovisi o de jure i de facto priznavanju suvereniteta države BiH od strane Srbije i Hrvatske, koje moraju prestati s miješanjem u ustvari unutar BiH”.
Međunarodni angažman, koji znači pomoć Europske unije i SAD neophodnu kako bi se spriječilo ne-Europsko uplitanje u bh. stvari s ciljem poticanja i širenja klime podjela i straha kroz propagandu i predrasude. “Mnogi razumiju važnost pridruživanja NATO savezu i žele to. Nadamo se da je ispravno što se uzdamo u podršku SAD i EU , jer članstvo u NATO je najbolji način da smirimo brigu oko trenutnog naoružavanja u Srbiji i Hrvatskoj i mahanja oružjem”.
Obnova društvenog povjerenja i stvaranje povoljnog okruženja, gdje se upućuje poziv prodemokratskim strankama da se organiziraju i suprostave razornim faktorima koji dijele društvo i podrivaju preostale rezervare društvenog povjerenja. “Kao ključni element bilo kakvog programa za povratak povjerenja je sveobuhvatna reforma administrativnih i zakonskih procedura na svim nivoima, jer to je mjesto gdje obični čovjek dolazi u dodir s vlastima i njihovim uslugama.”
Borba protiv ideologija podjela i mržnje, koja podrazumijeva zauzimanje jasnog stava protiv svih onih koji podržavaju ideologije koje klasificiraju, označavaju, polariziraju, diskriminiraju i dehumaniziraju, i
Uspostava smislene vladavine prava, gdje se navodi da, ako će borba protiv korupcije i bezakonja biti uspješna, onda je neophodno očistiti politički, kulturološki i ekonomski svijet od pojedinaca i grupa koje se kriju iza ovakvih nezakonitih ponašanja.
“Potpuno smo svjesni da su stavovi istaknuti u ovom pismu općeniti, ali također smatramo da je ovo značajan korak ka izgradnji konkretnijeg plana s praktičnim rješenjima koja uključuju postojeće prijedloge Europske unije za političke reforme”, zaključuju.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO