Bh. entitet RS ubjedljivo prednjači u “zdravstvenom” zaduživanju

Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH, najskuplje sklopljeni ugovori putem tenderskih procedura napravljeni su u bh. entitetu RS i to ni manje ni više nego u zdravstvenom sektoru.

Na prvom mjestu je Fond zdravstvenog osiguranja RS koji se zadužio za 133 miliona maraka, a sa kamatama moraće da vrati oko 163 miliona.

Sljedeći je Univerzitetsko klinički centar sa zaduženjem od 55 miliona maraka, plus trošak od oko 15 miliona. Zatim najskuplje zaduženje je pripalo opštini Laktaši i to za izgradnju ambulante porodične medicine u Slatini. I poovo na četvrtom mjestu UKC za izgradnju i opremanje kardiohirurgije od skoro 17 miliona maraka, navodi “BN“.

Odobrenja za nova zaduženja su dobile i druge bolnice širom bh. entiteta RS.

Slobodan Stanić, bivši entitetski ministar zdravlja, poručuje da ovakav akcioni plan vodi samo u dublju krizu, te da to nije stvarna reforma zdravstva.

Dodatni problem pravi razlog podizanja kredita, a to je vraćanje postojećih dugova. Ukupan dug u zdravstvu bh. entiteta RS je milijardu i 70 miliona maraka, kako je zvanično saopštio predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Možda vam se svidi

avatar