Bh. blok spreman razgovarati i sa HDZ-om oko formiranja vlasti

U Sarajevu je održan sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića, Demokratske fronte Željka Komšića, Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića i Naše stranke Predraga Kojovića.

Lider DF-a Željko Komšić kazao je nakon sastanka da je bh. blok spreman razgovarati i sa HDZ-om o formiranju vlasti.

– Ja sam uvijek pristalica toga da se potez koji vučete procjenjujete njegove efekte. U tom kontekstu, mi smo spremni razgovarati i sa HDZ-om, ali kao Blok – ne pojedinačno. Dakle, mislim da je jedina logika da dođete do nekih rješenja u razgovoru. Pa, možda se nećemo složiti oko nekih stvari, ali Bože moj, morate razgovarati – kazao je Komšić, te dodao:

– Mi uopšte ne moramo biti dio vlasti. Naš je interes kao bloka je da se situacija smiruje i stabilizuje i da umjesto onoga što bi se moglo nazvati produžetkom predizborne kampanje, krenemo u neku drugu fazu. A ta faza je konkretan rad i posao. Mislimo da ne treba dalje ići u bilo kakvo zatezanje političke situacije. Ako hoće i drugi partneri, treba staviti sve stvariti na sto. I mi smo spremni da pričamo”, poručio je lider DF-a Željko Komšić nakon sastanka.

On je naveo kako je potrebno otvoriti priče ukoliko je potrebno i o promjeni Ustava, te promjeni zakonodavstva, kako bi BiH krenula jače i brže ka euroatlantskom putu.

– I jučer smo imali sastanak sa ljudima koji su došli ispred zemalja članica EU. Oni od nas traže već nešto. Konstatovali su da smo mi stali na nečemu što se zove reformski put, i to objektivno jeste tako. To je ta čuvena Reformska agenda, jer je to negdje u drugoj polovini prethodnog mandata pokrila prašina, a predizborna zapaljiva etnička retorika zauzela mjesto svemu – kazao je Komšić.

Kako je rekao, ne može dati precizan odgovor na pitanje kada i na koji način će vlast biti formirana.

– Mogu vam odgovoriti samo za ovu priču koju već radimo, a to je kantonalni nivo vlasti. I mi smo to rekli svima s kim smo god razgovarali, mi tu priču dalje nastavljamo bez obzira na ove razgovore i pregovore. Bh. blok će tu biti vrlo čvrst. Neko će nam na to reći „pa nemojte praviti jednu priču dole, a drugu gore“. Ali, Bože moj, mi smo već krenuli u to konstituisanje kantonalnih vlasti tamo gdje možemo, sa većinama koje smo okupili, i mi ćemo to nastaviti, neovisno o tome šta će se gore raditi – naglasio je Komšić.

Na novinarsko pitanje da li su za Bh. blok prihvatljive tri različite većine – na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima, Komšić kaže kako to ovisi od onih koji će tu većinu sklapati.

– Ja ne vidim neku logiku u tezi da vlast od vrha do dna mora biti ista. I zato namjerno odvajam ovu priču o kantonima od federalnog i državnog nivoa. Mi nismo otvorili razgovore o vlasti na nivou FBiH i države, već se sada držimo onoga što smo dogovorili u okviu Bloka na nivou kantona. I to će tako ostati, što se nas tiče, bez obzira šta bude poslije na nivoima FBiH i BiH – rekao je Komšić.

Podsjeća da svi čekaju odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

– To će biti osnov da se zna kako se stvari mogu konstituisati na nivou FBiH, pa samim tim i države. Matematika je neumoljiva i doslovno takva da se vlast može praviti bukvalno bez svakoga. Moguće su razne kombinacije – navodi Komšić.

Napominje kako nije pristalica korištenja matematike za pravljenje vlasti.

Prema riječima predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, fokus današnjeg razgovora bila je situacija na nivou FBiH i BiH, odnosno da bh. blok vidi koja je njegova strateška pozicija.

– Uvijek sam bio pobornik toga da se s političkim istomišljenicima treba razgovarati i danas smo imali takav razgovor sa predsjednikom SBB-a – rekao je Kojović.

On je kazao da će se bh. blok odazvati i na poziv SDA, ali i na pozive drugih stranaka. Poručio je da je zbunjen izjavama Bakira Izetbegovića jer je čuo kako je Naša stranka jedina stranka s kojom SDA ne želi pregovarati o formiranju vlasti.

– Nismo dobili poziv HDZ-a i koliko znam SDA i HDZ sutra će održati sastanak – rekao je predsjednik Naše stranke.

Možda vam se svidi

Leave A Reply