Bez golova Lea i Cristiana, Barcelona bi bila ispred Reala na listi

Na ljestvici Primere bez golova Ronalda i Messija, Real ima pet bodova manje (61 – 56), a Barca dva (59 – 57), te bi bila ispred kraljeva.

Da su Real MadridBarcelona daleko najmoćniji klubovi u Španiji, nije nikakva novost. Međutim, postoje i mišljenja kako im drugu dimenziju daju ponajviše njihova dva ‘vanzemaljca’, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Iako su i ostale zvijezde ovih klubova sama krema fudbalskog svijeta, Argentinac i Portugalac su ti koji donose najveću prevagu.

Kako bi se statistički pokušao mjeriti uticaj tog dvojca najboljih svjetskih fudbalera na svoje klubove, napravljena je i posebna listva španske Primere, u kojima kod Reala i Barce nema uračunatih pogodaka Messija i Ronalda. Princip je sljedeći – ako je Real pobjedio Elche s 5:1, a Ronaldo je zabio četiri pogotka, onda je taj rezultat u ovoj kalkulaciji 1:1, te je kraljevskom klubu u tu novo kreiranu ljestvicu upisana bod, umjesto tri koja je u stvarnosti osvojio.

Kako to onda izgleda? Ono što prvo upada u oči je smjena koja se događa na ljestvici. Real Madrid bi umjesto 61 boda, koliko ih sada ima u Primeri, bez Cristianovih pogodaka imao 56. Barcelona bi ih tada (bez Messijevih golova) prestigla na ljestvici sa 57 bodova, dok ih u stvarnosti ima 59.

Dakle, bez golgeterskog učinka Ronalda Real bi imao pet bodova manje, Barcelona bi ostala uskraćena za dva boda, no i dalje bi te dvije ekipe bile lideri u Primeri ispred trećeplasiranog Atletico Madrida koji ima 54 boda.

Takođe, vidljivo je kako kraljevski klub nešto više zavisi o golovima Cristiana Ronalda, nego Barcelona o Messijevim golovima.

Stoga, zaključci bi mogli biti sljedeći: Dvije najveće fudbalske zvijezde svakako su prevaga za dva španska diva u domaćim takmičenjima, a njihova vrijednost posebno dolazi do izražaja u Evropi. No, i bez njihovog senzacionalnog, u fudbalu dosad praktički neviđenog učinka, Real i Barca bili bi klasa za sebe u domaćem prvenstvu. Tako je bilo, a tako će se, skladno finansijskim trendovima (marketinška vrijednost, novac od TV prava, uticaj u ligi), i nastaviti. Katalonci i kraljevi su – liga za sebe.

Možda vam se svidi

Comments are closed.