11.8 C
Kakanj
Nedjelja, 11 Aprila, 2021

Bez Barijera – Srednjoškolci iz ZDK boravili na trodnevnom edukativno-rekreativnom kampu

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Srednjoškolci iz velikog broja gradova Zeničko-dobojskog kantona proveli su tri dana u prelijepom ambijentu Smetova kod Zenice u edukaciji i zabavi.

U periodu od 08.07. do 10.07. u organizaciji Mreže vijeća učenika ZDK, nevladine organizacije „Zora“ iz Zenice koja je i finansijski podržala kamp kao i  uz finansijsku pomoć fondacije „Mozaik“ održan je edukativno-rekreativni kamp „Bez barijera“ za srednjoškolce s područja ZDK.

Kamp je realizovan u cilju zbližavanja srednjoškolaca s područja kantona i edukacije kada je u pitanju karijerno savjetovanje. Srednjoškolci su edukovani kako napisati CV, upoznati su s olakšicama pri pronalasku posla te kako se ponašati na intervju za posao, tu podršku i edukaciju su im omogućili i članovi tima sajta bezbarijera.com.

– Tokom kampa učesnici su imali priliku da naprave početne korake pri pronalasku posla, a to je pisanje CV-a. Edukacija ovoga tipa je izrazito nepohodna jer veliki broj maturanata uopće nije upoznat s pojmom CV-a. Uz pomoć trenera Mreže Vijeća učenika i članova tima sa sajta bezbarijera.com srednjoškolci su napisali svoje prve biografije dok će stečeno znanje prenijeti na vijeća učenika u svojim školama, a predstavnici vijeća učenika u svoje odjeljenske zajednice i tako stvaramo veliki krug edukovanih srednjoškolaca o krucijalnim životnim pitanjima, ističe PR Manager Mreže vijeća učenika ZDK, Elmin Fehrić.

srednjoskolci zdk1Pored edukativnog dijela srednjoškolci su imali priliku da osjete adrenalin u krugu kluba ekstremnih sportova „Scorpio“ gdje je domaćin bio Edin Durmo dugogodišnji bh. alpinista.

Edin je učesnike upoznao sa prirodnim i historijskim bogatstvima Smetova tokom višekilometarske šetnje.

Projekat „Bez barijera“ nije završio kampom, naredne školske godine učesnici kampa stečeno znanje na kampu prenijeti će u svoje škole kroz Vijeće učenika.

– O kraijernom savjetovanju i informisanju se danas mnogo priča ali sa ljudima koji su već na birou za zapošlavanje. Mi smo stava da taj proces treba da počne mnogo ranije i to u srednjoj školi kada srednjoškolci donose presudne odluke o svojoj budućnosti.  Obično te odluke bez edukovanja i usmjeravanja ne budu u skladu sa njihovim željama. Nevladina organizacija „Zora“ se već dugi niz godina bavi karijernim savjetovanje i informisanjem u srednjim školama, dok je kamp stepenica više gdje izvodimo interaktivnu nastavu. Bitno je naglasiti da smo ove godine dobili i finansijsku pomoć Fondacije Mozaik, kazao je koordinator projekta i PR NVO Zore Samir Purić..

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO