Betonske saobraćajnice kao budućnost razvoja

Danas je na Građevinskom fakultetu u Sarajevu održansimpozijum pod nazivom „Betonske saobraćajnice“, a koji su zajednički organizovali Građevinski fakultet u Sarajevu i Tvornica cementa Kakanj. Skupu je prisustvovalo više od stotinu stručnjaka i predstavnika bosanskohercegovačkih i hrvatskih kompanija i institucija.

Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja, pozdravio je sve učesnike ispred Tvornice cementa Kakanj i HeidelbergCement Grupe. „Imajući u vidu da su saobraćajnice jedan od osnovnih preduslova za napredak i razvoj društva, odlučili smo da organizujemo ovaj stručni skup kako bi se upoznali sa najnovijim trendovima u izgradnji raznih vrsta saobraćajnica na održiv i efikasan način,“ rekao je Neimarlija. „U razvijenim državama upotreba betona u izgradnji puteva nije nikakva novost. Na ovaj način želimo otvoriti perspektive i mogućnosti implementacije svjetskih rješenja u našoj državi gdje je neophodno raditi na trajnijim rješenjima koja prate trend povećanja prometa.“

Ucesnici tckIspred Građevinskog fakulteta u Sarajevu, učesnicima se obratio dekan fakulteta, prof.dr. Mustafa Hrasnica. „Zadovoljstvo nam i je čast ugostiti ovakav skup i stručnjake iz BiH i Evrope koji su danas tu da razmijene svoja istraživanja i iskustva u najboljem i najefikasnijem pristupu izgradnji saobraćajnica,“ rekao je Hrasnica. „Danas je prilika da otvorimo diskusiju o svim raspoloživim mogućnostima stručnog pristupa izgradnji najvažnijeg segmenta unapređenja zajednice, izgradnji puteva,“ dodao je Hrasnica.

U uvodnoj prezentaciji, doc.dr. Mirza Pozder sa Građevinskog fakulteta u Sarajevu dao je kratak usporedni pregled krutih i fleksiblnih saobraćajnica s posebnim osvrtom na prednostima i manama obje vrste izgradnje. Dr. ZbigniewGiergiczny sa Silesian Tehnološkog univerziteta Gliwice, Poljska, prezentirao je iskustva izgradnje betonskih saobraćajnica u Poljskoj, i prednost ovakvih saobraćajnica u okruženjima velikog prometa teretnih vozila. Eckhard Wagner, dipl.ing. iz HeidelbergCement TechnologyCenterGmbH, Leimen, Njemačka, predstavio je posebna rješenja u obnovi i poboljšanju infrastrukture u Njemačkoj. Prof.dr. Azra Kurtović sa Građevinskogfakulteta u Sarajevu objasnila je važnost sastava betona i tehnologije izgradnje betonskih saobraćajnica sa posebnim osvrtom na održavanju takvih puteva, dok je doc.dr. SanjihAlbinović u završnoj prezentaciji ukazao na mogućnosti primjene betona u kao nosivog elementa u gornjem sloju željezničkih pruga.

Zaključak skupa je da je neophodno nastaviti diskusiju na ovu temu uz veću razmjenu iskustava i uključenje svih relevantnih instanci kako bi se otvorile mogućnosti izgradnje održivih betonskih rješenja u oblasti saobraćaja. (Emina Dedić / TCk)

Možda vam se svidi

Leave A Reply