Best Buy Award istraživanje pokazuje da Millennialsi u Bosni i Hercegovini najviše vole Škodu, JYSK, Klas, Plazmu, Oazu…

Tvrtke i brendovi kao što su među ostalim Škoda, JYSK, Klas, Plazma, Oaza za Millennialse u Bosni i Hercegovini najbolji su primjeri i tipični simboli najboljeg omjera cijene i kvaliteta (najbolji kvalitet za potrošeni novac – best value for money) na bosanskohercegovačkom tržištu.Ovo su rezultati najnovijeg, inovativnog istraživanja u vezi s nagradom za najpovoljniju kupovinu Best Buy Award Millennials BiH 2017/2018, koje je provela švicarska organizacija ICERTIAS. Ova organizacija mjeri iskustvo i zadovoljstvo građana odnosom cijene i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu. Istraživanje u Bosni i Hercegovini provedeno je tokom juna 2017. godine.

Globalni trendovi ukazuju na to da je ponašanje jedne skupine potrošača vrlo bitno za tvrtku i njen rast, a riječ je o MILLENNIALSskupini potrošača (potrošača rođenih između 1982. i 2000. godine); upravo su ti potrošači okosnica inovativnog Best Buy Award Millennials istraživanja.

Pitanja u istraživanju Best Buy Award Millennials BiH bila su otvorena, tj. ispitanici nisu imali ponuđene odgovore. Mogli su slobodno nabrajati imena proizvođača i pružalaca usluga koji, na osnovu njihovog iskustva, nude najbolji odnos cijene i kvaliteta na tržištu.

Naprimjer, ispitanicima, pripadnicima Millennials generacije, u anketi je u kategoriji “Tjestenine” postavljeno sljedeće pitanje: „Navedite naziv proizvođača tjestenine koji, prema vašem ličnom iskustvu ili iskustvu vaših bližnjih, nudi najbolji omjer cijene i kvaliteta na bosanskohercegovačkom tržištu!“

Nagrada za najpovoljniju kupovinu (http://www.bestbuyaward.org) je kontinuiran međunarodni projekt istraživanja i nagrađivanja za proizvode, usluge i druge objekte na lokalnim i međunarodnim tržištima koji nude najbolji odnos cijene i kvaliteta. Zasnovan je isključivo na iskustvu i mišljenju potrošača. Na globalnoj razini, projekt Nagrada za najpovoljniju kupovinu provodi i podržava ICERTIAS. Pri provođenju istraživanja za sistem u vezi s Nagradom za najpovoljniju kupovinu ICERTIAS sarađuje s mnogim lokalnim i međunarodnim nezavisnim organizacijama i na taj način potiče saradnju u vezi s podizanjem svijesti o značaju odnosa cijene i kvaliteta na lokalnom i globalnom tržištu.

Najčešći odgovor ispitanika na ovo pitanje bio je – Klas.

Prvo mjesto u kategoriji “Osiguravajuća kuća”, tj. najviše glasova bosanskohercegovačkih potrošača Millennials generacije, osvojilo je Merkur osiguranje. U kategoriji keksa prvo mjesto zauzela je Plazma.

Prva mjesta u okviru ostalih kategorija koje su istraživane na bosanskohercegovačkom tržištu zauzeli su među ostalim i Škoda (porodični automobil), JYSK (lanac trgovina za uređenje kuće, doma, vrta i okućnice), Oaza (negazirana voda), Fructal (voćni sok), Nike (proizvođač sportske odjeće), Ariel (deterdžent za veš), BH Telekom (mobilni operater), Bingo City Center (shopping centar) itd.

U okviru istraživanja Best Buy Award Millennials BiH 2017/2018 od ispitanika je traženo da daju mišljenje o tome šta, na osnovu njihovog ličnog iskustva s određenim kategorijama proizvoda i usluga prisutnim na bosanskohercegovačkom tržištu, predstavlja najbolji odnos cijene i kvaliteta – najbolji kvalitet za potrošeni novac.

Važno je napomenuti da se istraživanjem Best Buy Award ne mjeri vrijednost ili tržišni udio brenda. Za mjerenje odnosa cijene i kvaliteta dobara i usluga na tržištu isključivo su korišteni iskustvo, mišljenje, zadovoljstvo i percepcija potrošača, zasnovani za ličnom iskustvu.

Metodologija i uzorkovanje

Istraživanje Best Buy Award Millennials BiH 2017/2018 provela je švicarska organizacija ICERTIAS – International Certification Association GmbH na uzorku od 1.200 ispitanika. Svi ispitanici koji su učestvovali u istraživanju su građani Bosne i Hercegovine, isključivo korisnici interneta dobi od 18 do 37 godina (Millennials generacija – generacija Y). Anketiranje je izvršeno uz pomoć upitnika na internetu, tokom juna 2017. godine, a korištena je metoda CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interwieving – Deep Mind Awareness).

MILLENNIALSI U FOKUSU

Millennialsi su jedna od najvećih generacija na Zemlji, a samim tim iznimno se povećava njihov udio u radnoj snazi. Stariji Millennialsi, oni u dobi od 25 do 35 godina, sada se nalaze u godinama kada će najviše trošiti (osamostaljenje, osnivanje porodice i dr.).

Upravo su njihova veličina i potrošačka snaga ono što ih čini iznimno bitnom skupinom potrošača u godinama pred nama.

Millennialsi su mladi potrošači i profesionalci koji neizbježno nose visoku životnu vrijednost. Trenutno se nalaze u životnoj fazi kada samostalno zarađuju, što im omogućava da više troše. Zahvaljujući visokom stupnju obrazovanja, grade karijeru te teže napredovanju kako bi ostvarivali veće plaće. Osnivaju porodice, što povećava njihov obim kao i sadržaj kupovine.

Trenutno se grade njihovi stavovi o proizvodima i uslugama i na njih se još može utjecati, te su upravo oni dugoročno važni za svaku tvrtku.

Millennialsi su inovatori koji prvi prihvataju novitete na tržištu te svojom kupovinom utječu na svoju djecu i roditelje (influence power).

Cilj projekta i certifikata Best Buy Award je pojednostavljivanje potrage za najboljim proizvodima i uslugama po najpovoljnijoj cijeni. Namjera projekta jeste da bude koristan kupcima na lokalnom i međunarodnom tržištu.

 

 

 

Možda vam se svidi

avatar