5 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

Bespravno uzurpiranje javne površine, biciklisti i psi stvaraju probleme na “maloj ulici”

Nakon brojnih prijava građana o biciklistima i motoristima koji se kreću gradskim šetalištem, još jednom želimo pojasniti šta su čije nadležnosti u vezi negativnih pojava na tzv. maloj cesti.

Općina Kakanj putem Zavoda za planiranje ima nadležnost u smislu postavljanja saobraćajnih znakova, a sve nadležnosti u pogledu osiguranja poštivanja saobraćajnih znakova ima isključivo policija. Općina je postavila znakove na šetalištu kojima se, između ostalog, zabranjuje kretanje biciklistima i motoristima, a prijave ovakvih slučajeva treba uputiti policiji na 122.

I u pogledu izvođenja opasnih životinja u šetnju bez brnjice nadležnost ima policija.

Ukoliko građani primijete bespravno zauzimanje javne površine na gradskom šetalištu (bespravna prodaja na pločniku, stolovi i stolice u zoni kretanja pješaka, prodaja bez odobrenja za zauzimanje javne površine), a jedan takav slučaj je prijavljen prije 3 dana kada su stolice ispred jednog ugostiteljskog objekta bile postavljene u zoni kretanja pješaka, u tom slučaju nadležnost ima općinska inspekcija. Prijave se mogu uputiti putem Facebook profila Općina Kakanj ili e-maila [email protected], ili putem sandučeta za anonimne prijave inspekciji koji se nalazi u šalter-sali Općine, ili direktno u Odsjeku za inspekcije.

Anonimna prijava o stolicama u zoni kretanja pješaka, općinska inspekcija će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima

U vezi problema prisustva pasa lutalica, javnost podsjećamo da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja kojeg je usvojila Parlamentarna skupština BiH, zabranjeno ubijanje životinja, te je definirano da se onome ko životinji nanosi bol, patnju, štetu, muči je i namjerno izlaže stresu i strahu  može odrediti novčana kazna u iznosu do 200.000 KM!

Zakonom je definirana i obaveza izgradnje azila za napuštene životinje, te je određeno da finansiranje izgradnje azila vrše svi nivoi vlasti. Međutim, viši nivoi vlasti se nisu uključivali u finansiranje izgradnje azila, a u pokušajima rješavanje problema općine su ostale usamljene. Analize su pokazale da bi se za izgradnju i održavanje azila na godišnjem nivou morali izdvojiti ogromni novčani iznosi. Procijenjena suma je nekoliko puta veća od sume koju Općina Kakanj uspijeva izdvajati za socijalna davanja, jednokratne novčane pomoći, stipendije i sl, što znači da bi Općina, ukoliko bi sama gradila azil i vršila njegovo održavanje, morala uskratiti brojna budžetska izdvajanja za socijalno ugrožene građane, studente, đake, za infrastrukturu i sl. Dakle, ovakav projekat je moguće finansirati samo uz pomoć viših nivoa vlasti, a ove pomoći nema.

Za čistoću gradskog šetališta i mobilijar (klupe, ljuljačke i sl) nadležna je Općina koja za poslove čišćenja gradske jezgre angažira Javno preduzeće “Vodokom” Kakanj.

Prosjačenje je zabranjeno zakonom, a nadzor nad poštivanjem zakona provodi policija.(Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO