Bernardić i Plenković se svađali. Plenković vadio nalaz, Bernardić mahao papirima

U NEDJELJU se održavaju parlamentarni izbori, i to u sjeni epidemije koronavirusa koji se posljednjih dana ponovno širi. Također, sve je jasnije da Hrvatsku nakon izbora čeka velika ekonomska kriza.

 
U tom se kontekstu održavaju neizvjesni izbori.
U 20 sati na RTL-u je počela debata premijera Andreja Plenkovića i šefa SDP-a i vođe Restart koalicije Davora Bernardića. Debata je trajala točno dva sata
Tekstualni prijenos mogli ste pratiti na Indexu. Boldana su novinarska pitanja
Jeste li se testirali?
Bernardić: Nisam. Ali nakon danas to ću morati učiniti, Plenković je epidemiološki rizična osoba.
Plenković: Drago mi je da se Bernardić okuražio. Milanović je imao hrabrosti, vi niste imali. Ja sam napravio četiri testa, zadnji danas. I ovaj je negativan.
Bernardić: Vi ste rizični do subote. Ali niste išli u samoizolaciju. Za vas vrijede neka druga pravila. Jeste platili kaznu jer se niste vezali u spotu?
Plenković: Ja nisam imao bliski kontakt. Pravila koja vrijede za mene, vrijede za sve. Mi smo osigurali da je Hrvatska pobijedila covid-19 u prvom valu, poduzeli smo ključne mjere za zaštitu života i zdravlja, imali smo mali broj umrlih kad gledamo komparativno. Vi ste od početka sve minirali.
Bernardić: Niste pobijedili koronu, korona se vratila. Kad ste znali za koronu? 9. siječnja. Tada je napravljen prvi sastanak. Činjenica je da ste zvali kineskog premijera. Ali zašto? Jer niste na vrijeme nabavili opremu i napravili zaštitne protokole. Kako je moguće da je u Hrvatskoj testiranje 200 dolara, a u SAD-u samo 40 dolara? Protokole za domove umirovljenika ste poslali tek kad je epidemija bila u padu. Nikakvu odgovornost niste preuzeli za smrt 20 štićenika u Domu u Splitu. U lockdown se išlo nakon izbora u HDZ-u, Istra je išla tjedan dana prije. Tada ste ugrozili zdravlje građana, a sad radite isto. I Kutleša iz Klinike Fran Mihaljević rekao je da su mjere otpuštene zbog izbora.
Plenković: Zahvaljujući našem angažmanu, ne samo da smo spasili živote i gospodarstvo. Mi smo prvi u EU pokrenuli mehanizam odgovora na covid. Mi smo zaštitili zdravstvene ustanove. Virus je u Europi odnio najviše života u domovima za starije. Ono što smo mi postigli, postigli smo da smo imali samo 107 umrlih. Ovo što se događa sada, pritisak da se popuste mjere trajao je jako dugo. Imali smo tri tjedna, 25 dana samo s 12 slučajeva. Ovo sada su precizno lokalizirana žarišta.
Svi ugledni stručnjaci, znanstvenici procjenjuju da ovakve respiratorne, zarazne bolesti imaju najniži intenzitet tijekom ljetnih mjeseci. Svi upućuju na drugi val najesen. Moja je želja da najesen imamo formiranu vladu.
Građani u nedjelju izlaze na birališta. Jesu li sigurni?
Bernardić: Nisu. Ali trebaju zaštićeni izaći jer ne mogu više gledati ovu korupciju. Otvorili ste noćne klubove, Slovenci kažu da će razmotriti Hrvatsku na zelenoj karti. Gurnuli ste Hrvatsku u izbore, otvorili ste se prema BiH. Jedini motiv vam je da vaši glasači mogu ući iz BiH, ugrozili ste cijelu epidemiju. Grčka ima osam puta manje zaraženih. Grčka je poduzela sve protokole, maske u javnom prijevozu, nisu otvarali klubove. Hrvatska nema protokole na granicama. Otvorili ste granice s BiH. Ovaj Stožer je očito postao politički. Ako se ništa ne poduzme, broj zaraženih početkom rujna bit će 3000 dnevno. Alemka Markotić je na početku rekla da ako sumnjate na kontakt odete u samoizolaciju. Vi to niste napravili. Rajko Ostojić se ponio kao odgovoran čovjek. Nemojte se ponašati kao da je Hrvatska vaše vlasništvo.
Plenković: Ovo je čitav niz netočnih i lažnih informacija. Bliski kontakt je nešto za što ste imali vremena da vam se pojasni. Ako niste uspjeli čuti uz sve informacije Stožera, ja vam ne mogu pomoći. To što Ostojić radi, što da sutra 100.000 radnika kaže da su možda bili u nekom kontaktu? Hoćete li vi imati retoriku koja se prenosi u stranim medijima, oni slušaju, vi govorite kao da ne želite turiste u Hrvatskoj. To je na tragu četiri godine vaše politike, populistički želite ušićariti neke poene. Vi ste rekli da će biti 400.000 nezaposlenih. Mi smo brzo proveli mjere, 609.000 ljudi je zadržalo posao. Danas smo predstavili nove mjere.
Bernardić: Pa strani mediji se vama čude jer ne idete u samoizolaciju. Vi ste ugrozili sezonu sa ovim potezom. Svjesno riskirate sezonu i zbog izbora otvarate granice sa BiH. Tako će nam Mađarska i Slovenija zatvoriti granice, neće dolaziti na more jer će kod kuće morati biti u samoizolaciji. Ja sam vam rekao, sigurno ne bih otvorio granice sa BiH, ne bi dozvolili noćnim klubovima da rade. Mi imamo protokole, odgovorna smo stranka, to smo predstavili u travnju. Niste napravili protokole, nespremni smo za drugi val. Stožer donosi političke odluke, one zadiru u ustavna prava, govori gdje tko može ili ne može, nemojte se skrivati iza stožera.
Plenković: Bernardiću bi trebalo objasniti, mi smo donijeli paket mjera, vrijedio je 30 milijardi kuna. Ne samo da smo spasili poslodavce i osigurali plaće radnicima, mi danas imamo više osiguranika i zaposlenika nego što smo ih imali krajem veljače. Oni koji su danas nezaposleni, a ima ih 15.000 više, to su oni koji zbog slabije turističke sezone nisu našli posao. Ovo nisu argumenti, nego neistine.
Bernardić: Pogledajte kakvu će nam rupu ostaviti. (pokazuje graf)
Plenković: SDP je zadužio državu za 71 milijardu, a mi smo tri godine imali proračunski rast prije covida.
Bernardić: Uvijek vam je netko drugi kriv.
Index hr

Možda vam se svidi

Leave A Reply