Beogradski Danas: Čović organizovao privredni sajam na dan NDH, Vučić uvučen u priču

Beogradski list Danas u svom izdanju od 10. aprila, na naslovnoj strani, donosi priču o sajmu u Mostaru pod naslovom – Slogan sajma “Jesmo li spremni” – na dan NDH.

U tekstu se navodi kako je za datum otvaranja Dragan Čović izabrao datum osnivanja NDH te kako i odabir slogana stvara dodatnu neprijatnost.

– U kontekstu datuma koji je izabran za otvaranje sajma u Mostaru i ustaškog pozdrava “za dom spremni” slogan stvara neprijatnost. Aleksandar Vučić nije imao aktivnu ulogu u pravljenju ovakvog scenarija, već je, kako kažu sagovorici Danasa “uvučen u priču”, piše ovaj beogradski list, prenosi Patria.

Danas dodaje da je Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova hrvatskog naroda, preuzeo organizaciju i otvaranje 21. Međunarodnog sajma u Mostaru, i, uprkos uobičajnoj, dugogodišnjoj praksi, da tu manifestaciju organizuju i otvaraju sva tri člana Predsjedništva pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da održi govor umjesto njih.

– Kako saznajemo iz diplomatskih izvora bliskih vlasti u Sarajevu, bošnjački član Predsjedništva BIH, Bakir Izetbegović, uopšte nije kontaktiran u vezi s ovim događajem, odnosno dobio je samo protokolarnu pozivnicu kao i svaki drugi gost takvog ranga, iako je svih prethodnih godina aktivno učestvovao kao domaćin manifestacije, piše list.

U tekstu se dalje navodi kako je Mladen Ivanić, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda u BIH, na putu, pa, kako su prenijeli organizatori, neće prisustvovati otvaranju sajma iz tog razloga.

U tekstu se dodaje i kako isključivanje Bakira Izetbegovića iz organizacije sajma dobija posebnu dimenziju i zbog činjenice da se odvija pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, čiji je i on član, što mu daje diplomatski karakter i uslovljava dolazak visokih zvaničnika iz drugih zemalja.

– Također, način na koji je Dragan Čović pristupio ovoj manifestaciji ima i neprijatnu simboličku ravan, jer je otvaranje zakazano za 10. april, na dan koji se obilježava kao zvanični datum osnivanja nacističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH), piše Danas.

Možda vam se svidi

Leave A Reply