Belgija odobrila eutanaziju višestrukom silovatelju

Osuđeni serijski silovatelj koji odavno traži da mu se dozvoli da okonča život iz psiholoških razloga, bit će podvrgnut eutanaziji u zatvoru u Belgiji 11. januara, navodi danas belgijski list De Morgen.

Frank van den Bleken, koji je 30 godina proveo u zatvoru zbog višestrukih osuđujućih presuda za silovanje i jedno silovanje do smrti, bit će podvrgnut eutanaziji u zatvoru u sjeveroistočnom gradu Brižu, prenosi AFP. “Eutanazija će zaista biti provedena. Došao je trenutak za to”, rekla je belgijskom listu portparolka ministarstva pravde. Van den Bleken, koji sebe smatra prijetnjom po društvo, godinama je tražio od države da mu pomogne da okonča sebi život zbog onoga što je njegov advokat Jos Vander Velpen nazvao “nepodnošljivom psihološkom patnjom”.
Belgija je druga zemlja koja je, poslije Holandije, legalizovala eutanaziju 2002, a u 2013. je zabilježila rekordnih 1.807 slučajeva eutanazije, podsjeća francuska agencija. Jedan od njenih strogih uslova za ubistvo iz milosrđa je da pacijent mora da bude sposoban da u svjesnom stanju podnese “dobrovoljan, promišljen i ponovljen” zahtjev da umre.
(Tanjug)

Možda vam se svidi

Comments are closed.