Bandić: Od 1. juna za radnu vizu neće se priznavati OSD certifikat

Muamer Bandić je kazao da su nakon saopćenja ambasade Njemačke primili brojne upite o statusu OSD certifikata

Iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine potvrđeno je da ambasada Njemačke od 1. juna ove godine neće priznavati OSD certifikat o poznavanju jezika

Naime, direktor ove Agencije Muamer Bandić i ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann razgovarali su o nedavnoj objavi Ambasade da od 1. juna neće vrijediti OSD jezički certifikati u tokom izdavanja radnih viza.

Bandić je kazao da su nakon saopćenja ambasade Njemačke primili brojne upite o statusu OSD certifikata i dodao da je trenutno u proceduri oko 270 kandidata koji su prijave predali po važećoj proceduri te da mnogi od njih imaju OSD certifikat.

– Ukoliko oni svu proceduru u Njemačkoj završe do 1. juna, što je realno i za očekivati, oni će moći dobiti radnu vizu. Realno je očekivati da će svi kandidati koji do kraja marta predaju dokumente u Agenciju, do 1. juna uspjeti dobiti potrebne dokumente iz Njemačke i prije navedenog roka zakazati termin za vizu u Ambasadi SR Njemačke – kazao je.

Prema rijećima Muamera Bandića, svi kandidati koji u narednom mjesecu (aprilu) i nakon toga budu predavali dokumente, biti informirani da vjerovatno neće moći do navedenog roka dobiti radnu vizu, te da će im biti potreban certifikat o poznavanju njemačkog jezika Goethe Instituta.

Možda vam se svidi

avatar