Bakir Izetbegović: Za dvije godine od mog obećanja imamo skoro 50.000 zaposlenih(Video)

“Volio bih da imamo posvećenije, iskrenije koalicije koje bolje rade i funkcionišu i više grade u BiH, jer, moje obećanje, evo, od stotinu hiljada radnih mjesta se otprilike ispunjava. Ispunjava se nešto ubrzanije od plana. Ja sam rekao 100.000 radnih mjesta za deset godina, a mi imamo već skoro 50.000 za dvije godine. Prema tome može se desiti da mi već sedamdeset ili osamdeset posto tog mog obećanja uradimo u ovom mandatu sa ovakvim koalicijama”, kazao je na početku razgovora.

Kada je riječ o obećanih 100.000 radnih mjesta, Izetbegović je kazao da je ostvareno pola od toga i da je zaposleno 50.000 ljudi za dvije godine. Pozvao se na zvanične podatke Agencije za statisku BiH.

“Tražio sam zvanične podatke. Dakle u februaru 2015. godine bilo je nešto je ispod 700 hiljada zaposlenih u BiH, a u januaru ove godine je skoro 750 hiljada, tačnije 749 hiljada i nešto. To je skoro 50.000 novozaposlenih. Tražio sam od premijera Fadila Novalića da mi se izradi precizno po općinama, koje su to općine šampioni u odnosu na broj stanovnika i koje su to firme šampioni u odnosu na ono koliko su imali radnika prije, tako da imam vrlo precizne podatke. Samo PIO fond do sada je naplatio skoro 100 miliona više onoga što je bio plan. Indirektnih i direktnih poreza u prošloj godini je skoro milijardu više nego što je bio plan”, kazao je Izetbegović. (TV1 / Vijesti.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply