Bakir Izetbegović: Korak više ka pravednoj presudi za genocid

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je kako je izricanjem doživotne kazne Radovanu Karadžiću napravljen korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Nažalost, kvalifikacija genocida je zadržana samo za masakr u Srebrenici i nije proširena na Prijedor i druge općine koje su bile izložene sličnom karakteru i intezitetu zločina. Ipak, kroz proces koji je trajao godinama je temeljito utvrđena i zapisana istina o zločinačkom poduhvatu vojske na čijem čelu je stajao Radovan Karadžić i koja je počinila najbrutalnije povrede međunarodnog prava na tlu Evrope od vremena završetka Drugog svjetskog rata”, kazao je Izetbegović u izjavi za Faktor.

Podsjetio je da je polovina teritorije BiH etnički očišćena kampanjom masovnih ubistava, progona, mučenja i silovanja.

“Ustanovljeni su koncentracioni logori za civile Bošnjake i Hrvate, porušeni su bh. gradovi i sela. Očekujem da nakon ove presude vlasti u entitetu RS, koje su dodijelile odlikovanje Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima, ponište ovakve sramotne i necivilizacijske odluke i time skinu teret masovne odgovornosti sa srpskog naroda i entiteta RS”, rekao je Izetbegović.

Možda vam se svidi

Leave A Reply