Bajramska poruka Asima ef. Hasanspahića: Muslimani čuvajte svoje dostojanstvo!

Bajramsku poruku svim muslimankama i muslimanima općine Kakanj uputio je Asim ef. Hasanspahić, zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.
Poruku u nastavku prenosimo u cijelosti:


Braćo i sestre,

Ispostili smo ramazan i obnovili svoj zavjet vjere u Jednog i Jedinog Gospodara Allaha dž.š. Osnažili smo svoj iman i odlučnost da istrajemo na putu vjere, putu dobra. U današnjem danu Bajrama zahvaljujemo Allahu dž.š. kada nam je ispunio srca radošću i svjetlom. Neka na našim licima zasja blistavi osmijeh. Neka nam se duše ispune prijateljstvom i ljubavlju.

Asim ef. Hasanspahić, zamjenik glavnog imama MIZ Kakanj.

Obnovimo veze samilosti među rodbinom, veze odanosti među prijateljima i veze solidarnosti među svim ljudima. Očišćena srca se na Bajram zbližavaju u prisnosti i praštaju drugima. Allah dž.š. kaže: „ A onoga ko oprosti i izmiri se, Allah će nagraditi.“

Bajram je uvijek bio prilika izmirivanja zaveđenih, to je veliki ibadet. Allahov poslanik a.s. se jednom obratio ashabima: „ Hoćete li da vas obavijestim šta je na većoj deredži i od namaza i od posta“, odgovorili su mu:“Naravno, Allahov poslaniče“. „To je izglađivanje međuljudskih odnosa, dok je remećenje ljudskih odnosa svojstvo koje uništava vjeru“, reče on.

Bajramsko oduševljenje ne bi smjelo preći u radnje i postupke koji bi narušili duhovnost Bajrama i dostojanstvo muslimana kao što su neprimjerena sijela, proslave i zabave gdje se toči alkohol uz neprimjerenju muziku, pjesme i njihove izvođače. Muslimani čuvajte svoje dostojanstvo!

Neka Allah dž.š. primi naš post i dobra djela i oprosti nam grijehe koje smo počinili. Iz srca vam izražavam najljepše čestitke ispred medžlisa IZ Kakanj, moleći Uzvišenog Allaha za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu.

Bajram šerif mubarek olsun


 

Možda vam se svidi

avatar