Bajram u Mostaru: “U kušnji smo spoznali šta znači oslonac i pouzdanje u Boga”

Bajram-namaz klanjan je jutros i u svim mostarskim džamijama.

Lijepih i dragocjenih 30 dana i noći koji su tijelo i dušu odmarali i ispunjavali dobrotom ostaju kao drago sjećanje i nada da smo svojim ibadetima zaslužili Božiju milost. Ramazan je mjesec Božije milosti. Zar nam pandemija nije bila svjedočanstvo milosti Božije koju nam je ukazao, šaljući nam ramazan kao utjehu i pomoć. Sa ramazanom nam je došla razgala i olakšanje… Oslobodila nas je straha i neizvjesnosti. U ovoj kušnji spoznali smo šta znači oslonac i pouzdanje u Boga dragog. Zato, klanjajte, dajite zekat i čvrsto se Boga držite. On je vaš gospodar. Nikada ne smijemo gubiti nadu u Božiju milost, čineći dobročinstva koja nas približavaju njegovoj milosti, a čuvaju od zablude i stramputice, poručio je u svojoj hutbi muftija.

Apostrofirao je i kako je zahvalnost vjernička vrlina, dodajući da će Bog zahvalnima sigurno dati još više.

Na prvom mjestu treba nam ostati vrijednost države i zemlje, jer smo vidjeli da uprkos tome što je svijet u mnogim globaliziran i umrežen, ipak najvažnije bilo ono što smo sami mogli sa svojim resursima. To nas mora osvijestiti da mislimo na domovinu i radimo na domaćoj proizvodnji. Ohrabrujuće je što su mnogi ljudi u krizi prepoznali značaj naše zemlje, pa su je zasijavali raznim kulturama. To je izuzetno važno i dugoročno će biti bitno, jer s proizvodnjom hrane uz Božiju pomoć bit ćemo sigurniji i neovisniji, poručio je Dedović.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog ovog puta neće se organizovati. Sutra, drugog dana bajrama, poklanjanjem hatma-dove u devet sati na Mostarskim šehitlucima obilježit će se Dan šehida, dok je posjeta lokalnim šehidskim mezarjima planirana u terminu od 9:30 do 10 sati.

Možda vam se svidi

Leave A Reply