Backović nakon 22 godine poslaničko-ministarskih mandata: Ne treba mi bijeli hljeb, želim samo radno mjesto

Informacija da su pojedini državni parlamentarci iz mandata 2014-2018. zatražili vraćanje tzv. bijelog hljeba podsjetila je još jednom kako su bh. političari složni isključivo u momentima kada je u pitanju njihova lična korist. Naime, 11 poslanika je potpisalo apelaciju adresiranu Ustavnom sudu BiH radi ocjene ustavnosti izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH iz 2016. godine, a kojom je ukinut bijeli hljeb.

Podsjetimo, bijeli hljeb je omogućavao poslanicima nakon isteka mandata primanje plate bez toplog obroka narednu godinu, što je izazivalo veliki udar na državni budžet.

Apelaciju Ustavnom sudu potpisali su: Momčilo Novaković (PDP-NDP), Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak (DNS), Nenad Lalić (SDS), Sadik Ahmetović i Salko Sokolović (Nezavisni blok), Zaim Backović (BPS), Miroslav Milovanović (SNSD), Nikola Lovrinović i Predrag Kožul (HDZBiH).

Zanimljivo je da je apelaciju potpisao Lovrinović, koji bi mogao sjediti u Parlamentu i naredne četiri godine, tako da je logično pitanje zašto je podržao ovu ideju. Za TV1 je kazao kako je to učinio “jer je htio pomoći kolegama kojima je falio jedan potpis”.

​Na naš poziv se nije javljala većina potpisnika apelacije, a jedini raspoložen za razgovor bio je Backović. On smatra kako mediji prave besmislene afere, potencirajući priču o bijelom hljebu, te navodi kako je on i dan-danas za ukidanje bijelog hljeba.

– Razlog za apelaciju Ustavnom sudu BiH je taj što se Vijeće ministara oglušilo da izmijeni dio zakona koji tretira dalju mogućnost rada poslanika. Zakonom, nakon prestanka mandata, meni je onemogućeno da se vratim na svoje radno mjesto narednu godinu, što znači da ja u narednoj godini nemam pravo ni na zdravstveno ni na bilo kakvu vrstu osiguranja, te da nemam pravo da radim, ističe Backović, konstatirajući kako u ovom mjesecu nije mogao podići lijekove, jer mu nije uplaćeno zdravstveno.

– Tako da je moj zahtjev jedino da mi se omogući da se vratim na svoje radno mjesto, jer kada sam postajao poslanik, meni je u ugovoru stajalo kako se garantuje vraćanje na radno mjesto. Lično sam od 2016. godine pa do kraja mandata na svakoj sjednici napominjao Vijeće ministara i svaki put sam dobijao odgovor: “U završnoj smo fazi”. Sada vidimo da ta završna faza nikada nije završena, riječi su BPS-ovog poslanika. Dodaje da ga ne zanima bijeli hljeb, te da ga on neće ni uzeti ako mu se omogući.

– Bio sam federalni poslanik od 1996. godine, poslije i ministar, a nikada nisam bio na bijelom hljebu. Dakle, ovo je samo ostvarivanje ustavnog prava na rad i ništa više, kaže Backović.

​Sokolović je za TV1 kazao da je njegov potpis na apelaciju jedan vid bunta “jer je pokraden na izborima”.

Međutim, postoje i primjeri onih koji su se uspjeli vratiti na posao nakon izlaska iz Parlamenta. Naime, krajem sedmice javnost je informisana da je Denis Bećirović (SDP) prekinuo radni odnos u PSBiH i vratio se na Tuzlanski univerzitet.

Možda vam se svidi

Leave A Reply