Automobil budućnosti: Otporan je na udarce i mijenja oblik

Saloni automobila bez izuzetka predstavljaju novine na polju auto-industrije. Ipak, futurističkih koncept modela nema mnogo.

Na Sajmu automobila u Tokiju možda ih je bilo nekoliko, ali je vozilo koje je japanska kompanija Toyoda Gosei predstavila kao nešto što će na ulicama biti oko 2030. godine privuklo je najveću pažnju, piše portal Caranddriver.com.

Riječ je o modelu Flesby II koji je, zahvaljujući specijalnoj zaštiti, “otporan na udarce”. Za vozilo neobičnog izgleda jedino bi moglo da se kaže da je nalik na dječju igračku na napuhivanje. Da, vozilo izgleda kao dječija igračka, ali mogla bi da postane dio čovjekove budućnosti.

Prema riječima predstavnika kompanije Toyoda Gosei, pri pravljenju Flesbyja korištena je guma koja mijenja oblik. Takav materijal štiti spoljašnji (i , naravno, unutrašnji) dio vozila od udaraca za razliku od air-begova koji su tradicionalno u unutrašnjosti automobila.

– Rasporedili smo air-begove, koji su obično u unutrašnjosti, po spoljnim dijelovima vozila poput haube i branika da bismo zaštitili tijelo automobila- istakao je Takashi Ishikava iz kompanije Toyoda Gosei i dodao da gumeni dijelovi mogu elektronski da se pomjeraju i da potpuno izmijene oblik automobila.

Možda vam se svidi

avatar