Autom se zabili u pješake uzvikujući “Allahu ekbar”

Ovaj napad je uslijedio dan nakon napada na policijsku stanicu u Joue-les-Tours, gdje su napadači također uzvikivali “Allahu ekbar”.

“Muškarac rođen 1974. pokazuje ponašanje psihički poremećene osobe i bit će upućen u psihijatrijsku bolnicu”, rekao je taj izvor za AFP, dodajući da “njegovi zahtjevi još nisu jasni”.

Napad se događa dan nakon napada na policijsku postaju u Joue-les-Toursu, predgrađu Toursa, na zapadu zemlje, gdje su napadači nožem izboli trojicu policajaca uz povike “ Allahu ekbar!” nakon čega su ih policajci ustrijelili.

Tri muškarca u automobilu zabili su se večeras u pješake u francuskom gradu Dijonu uzvikujući “Allahu ekbar”. Povrijeđeno je 11 ljudi, od čega dvoje teže.

Panika je zahvatila područje oko Place Wilsona, oko 20 sati u Dijonu. Prema izvoru iz policije, napadači su također vikali “u ime djece Palestine.”

U nedjelju navečer, francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve ocijenio je na televiziji TF1 da je napadač u Joue-les-Toursu koji je prešao na islam, “bio veoma tajanstven i istodobno veoma uznemiren”.

Protuteroristička služba pariškog državnog odvjetništva provodi o prvom izgredu istragu koja ide u smjeru radikalnog islamizma.

 

Kakanj-x

 

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.