Australija traži od Googlea da odvoji pretraživanje interneta od oglašavanja

“Google uživa ogromnu moć na tržištu usluga pretraživanja interneta i tehnologije oglašavanja”, požalila se australijska podružnica News Corpa u pismu regulatorima.

Otišli su i korak dalje, optužujući Google da “zloupotrebljava dominantnu poziciju na štetu potrošača, oglašivača i izdavača”.

Ove se sedmice i američka kandidatkinja za predsjedničku dužnost i bivša čelnica agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Elizabeth Warren pridružila kritičarima koji upozoravaju na preveliku moć u društvu kompanija poput Amazona, Googlea i Facebooka.

U News Corpu se slažu s Warren da Googleovo poslovanje treba podijeliti ili bar razdvojiti pretraživanje od oglašavanja.

“News Corp Australia priznaje da je prodaja dijela poslovanja jako ozbiljan korak… ali je u slučaju Googlea nužna zbog moći bez presedana koju trenutno imaju u odnosu prema medijskim kompanijama i oglašivačima”, ističe se u saopštenju.

Smatra se da australijski regulatori neće uvažiti njihovu preporuku o podjeli, ali ona signalizuje zaoštravanje globalne bitke između vlasnika News Corpa Ruperta Murdocha i Googlea i Facebooka, prenosi “Hina”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply