August topliji u odnosu na višegodišnji prosjek

U Bosni i Hercegovini august prema sadašnjim pokazateljima bi trebao da bude topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, dok bi količine padavina trebale da budu ispod višegodišnjeg prosjeka, kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Prema prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u BiH, na prostoru BiH tokom sutrašnjeg dana i dalje će biti nestabilno vrijeme, pogotovo u popodnevnim satima kada se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

-Na ovim prostorima pogotovo u centralnoj i sjevernoj Bosni u tom periodu nije isključena mogućnost grada. Maksimalne temperature u Bosni dosezat će do 36, a na jugu Hercegovine i do 38 stepeni Celzijusa- kazao je Zulum.

U srijedu, četvrtak i petak očekuje se stabilizacija vremena uz porast temperature.

-Maksimalne temperature u Bosni mogle bi biti do 37 – 38 stepeni, a u Hercegovini  do 39 – 40 stepeni Celzijusa. Takvo vrijeme će biti i za  vikend. Bez bitnijih promijena s visokim temperaturama- kazao je Zulum.

Dodao je kako se stabilno vrijeme očekuje i početkom naredne sedmice.

-Neka blaga nestabilnost prema sinoptičkim kartama mogla bi uslijediti sredinom sljedeće sedmice. Bit će zabilježen pokoji lokalni pljusak, bez nekih frontalnih poremećaja- kazao je Zulum. (FENA)

Možda vam se svidi

Comments are closed.