Atusa i Muhamed postali Teodora i Mihailo(Video)

Atusa i njen Suprug Muhamed, migranti iz Irana, koji borave u Centru za azil u Banji Koviljači, uzeli pravoslavnu vjeru i dobili imena Mihailo i Teodora.. Dok čekaju završetak procesa za dobijanje azila u Srbiji, 9. decembra u Beogradu održaće prvu izložbu zajedničkih slika i rukotvorina.

„Slikanjem i kaligrafijom bavim se još od djetinjstva. Slikam motive iz persijske poezije, koja je veoma važna za naš narod, i na taj način pokušavam da napravim vezu između Irana i Srbije. Na mojim slikama nalaze se i konji, koji su moja velika ljubav, jer sam bio prvak u jahanju, ali i portreti žena koje simbolišu ljepotu“, kaže Muhamed, odnosno Mihailo, iz Irana.

Mihailo i Teodora ne žele da odu u zemlje zapada, već svoju budućnost vide u našoj zemlji. Oboje su visokoobrazovani, a Mihailo je u Iranu radio kao istoričar umetnosti i arheolog. U Srbiji borave već više od godinu dana, a 10. decembra obilježiće i krsnu slavu – svetog Jakova Persijanca.

„Zatražili smo dozvolu za azil u Srbiji i ukoliko je dobijemo, planiramo život van azila, svoj dom i porodicu. Nastavićemo da se bavimo umjetnošću, i da pokušamo da srpskom narodu približimo kulturu Irana“, ističe Atusa, odnosno Teodora.

Mihailove slike i Teodorini bakrorezi biće izloženi u Matici iseljenika i Srba u regionu u Beogradu. Pomoć oko organizacije, ali i nabavke materijala dobili su od Komesarijata za izbeglice, organizaije IOS, i Centra za azil u Banji Koviljači.

Možda vam se svidi

Leave A Reply