Assange: Ne zaboravljam i ne praštam

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange naveo je danas na Twitteru da “neće zaboraviti niti oprostiti” što je sedam godina bio “pritvoren”, od čega pet godina u azilu koji mu je dala Ambasada Ekvadora u Londonu.

“Bio sam u pritvoru sedam godina bez optužnice, dok su moja djeca rasla a moje ime se blatilo. To neću zaboraviti ni oprostiti”, naveo je Asannge u poruci reagujući na odluku švedskog pravosuđa.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da odustaje od istrage protiv osnivača WikiLeaksea zbog navodnog silovanja u Švedskoj prije sedam godina. Odluka tužilaštva znači da se u Švedskoj protiv Asanngea ne vodi više nijedna istraga. Assange (45) našao je utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

Švedska policija je tražila Assangea radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznijele dvije žene poslije njegove posjete Švedskoj 2010. Assange je rekao da nema namjeru da ide u Švedsku iz straha da će biti izručen SAD-u.

U SAD se vodi istraga zbog toga što je WikiLeaks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Britanska policija saopštila je da osnivaču WikiLeaksea i dalje prijeti hapšenje u Britaniji iako je švedsko tužilaštvo odustalo danas od istrage.

Assangeu prijeti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen ako izađe iz ambasade Ekvadora, navodi se u saopštenju londonske policije.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply