Assadove snage izvele nove napade na Idlib: Poginulo 17 civila, 35 ranjeno

İdlib
U napadu aviona režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Idlibu poginulo je 17 civila, dok je 35 ranjeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema lokalnim izvorima, režimske snage sastavljene od vojske Assadovog režima i terističkih grupa koje podržava Iran izvele su zračne i kopnene napade na periferije Idliba i Hame.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) su saopćili da je u napadima poginulo najmanje 17 civila, dok je 35 ranjeno.

Iz Civilne zaštite su kazali da postoji bojazan od porasta broja poginulih.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u njoj.

Iz Civilne zaštite u Siriji saopćeno je da je u režimskim napadima na Idlib izvedenim od 25. aprila poginulo najmanje 214 civila, a više od 560 je ranjeno. Od septembra prošle godine iz te regije je raseljeno više od pola miliona ljud,piše Anadolija

Možda vam se svidi

avatar