Assad: “Amerikanci kradu našu naftu i prodaju je Turskoj”

0

Trump je, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci donio odluku da se američke trupe povuku iz Sirije, što je i učinjeno, ali je takođe saopštio da će dio trupa SAD ostati na tom području kako bi se osigurala naftna postrojenja.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Assad je, u svom najnovijem obraćanju, optužio SAD da prodaju naftu koju su ukrali iz njegove zemlje, kao i da je prodaju Turskoj, prenosi “Sputnjik”.

S druge strane, SAD i Turska su, iako saveznici kada je riječ o pitanju Siriji, ljuti protivnici kada je riječ o namjerama Turske da se dodatno naoruža kupovinom ruskog naoružanja.

“SAD se snažno oslanjaju na privatne vojne kompanije slične ‘Blackwateru’ u ovom ratu. Čak i ako imaju nekoliko stotina američkih vojnika u Siriji i dalje imaju nekoliko hiljada, možda i desetine hiljada civila koji rade u ovim kompanijama i bore se u Siriji”, rekao je Assad.

On je dodao da je teško utvrditi taj broj.

Proizvodnja nafte u Siriji 2011. godine bila je na nivou od 375.000 barela na dan, ali je dramatično opala od izbijanja građanskog rata.

Situacija se još više pogoršala kada je Islamska država zauzela dijelove istočne Sirije, gde je koncentrisana trećina naftnih rezervi ove zemlje.