Apsurdi zapošljavanja u BiH: Profesoru informatike tražili dokaz o poznavanju rada na računaru

S.M., profesor informatike iz Brčkog, kazao je da su mu prilikom konkursa za posao za mjesto višeg stručnog saradnika analitičara u policiji Brčko distrikta tražili da ima dokaz o poznavanju rada na računaru

Oglasi za posao gdje se licima sa zvanjem profesora informatike i računarstva traže dokazi o poznavanju rada na računaru, kao i oni gdje se profesorima engleskog jezika traže dokazi o aktivnom poznavanju engleskog jezika nisu rijetkost, iako su apsurdni.

– Uz prijavu na konkurs kandidati prilažu kopije diplome o završenoj školskoj spremi, uvjerenje o položenom stručnom ispitu, uvjerenje o radnom iskustvu i dokaz o aktivnom znanju engleskog jezika – stoji u jednom oglasu na internetu, prenose Nezavisne.

Traženje dokaza o aktivnom znanju engleskog jezika u pomenutom oglasu ne bi bilo ništa čudno da se na isti ne mogu prijaviti i svršeni studenti studijskog programa engleski jezik i književnost, te da oni nisu izuzeti.

S.M., profesor informatike iz Brčkog, kazao je da su mu prilikom konkursa za posao za mjesto višeg stručnog saradnika analitičara u policiji Brčko distrikta tražili da ima dokaz o poznavanju rada na računaru.

– Iako sam prilikom konkursa za tu poziciju priložio diplomu profesora informatike, na testiranju su mi tražili dokaz o poznavanju rada na računaru. Sva sreća pa sam kod sebe imao indeks te sam mogao da pokažem da sam položio određene predmete, inače bih bio diskvalifikovan – naglasio je on.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, tvrdi da se licima koja su završila engleski jezik i književnost, kao i onima koji su završili informatiku ili neki od smjerova iz kojih se vidi da su informatički obrazovani, ne traže dokazi o poznavanju rada na računaru ili engleskog jezika.

– Kod navedenih smjerova je diploma o završenoj školskoj spremi dokaz o poznavanju engleskog jezika ili poznavanju rada na računaru. Dešava se da dokaz o poznavanju npr. rada na računaru ne dostavi lice koje je završilo neki od smjerova na Prirodno-matematičkom fakultetu jer smatra da se podrazumijeva da poznaje rad na računaru – ističe Akšamija.

Dodao je da se, ukoliko je neko npr. matematičar, ne mora obavezno značiti da poznaje i rad na računaru, te da takva osoba mora dostaviti potreban dokaz.

U agenciji Posao.ba kazali su da u dosadašnjoj praksi nisu imali slučajeva gdje su za lica koja posjeduju diplomu profesora informatike ili engleskog jezika poslodavci tražili dokaz o poznavanju engleskog jezika ili rada na računaru.

V.T. iz Gradiške je kazala da su njenoj poznanici prilikom konkursa za posao tražili dokaz o poznavanju rada na računaru iako je završila informatiku.

– Zar nije poražavajuće to što od djevojke koja je bila vrstan student na državnom fakultetu traže dokaz o poznavanju rada na računaru? Stalno traže neke papire na konkursima, a na kraju često presudi štela – kazala je V.T.

Možda vam se svidi

avatar