Apsurdan konkurs za posao u Termoelektrani Kakanj!

Nedavno je na web portalu Posao za 5 objavljen oglas za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme u Elektroprivredi BiH, podružnici Termoelektrana Kakanj.

U ovom oglasu smo zapazili nekoliko apsurdnih specifikacija koje se traže kako bi kandidat za poziciju za koju aplicira zadovoljavao određene kriterije. Oglas možete naći klikom OVDJE

Tehnički sekretar direktora.

U ovom oglasu nailazimo na apsurd gdje se traži da kandidat mora pasivno znati jedan od stranih jezika. Dakle svi vi koji perfektno ili jako dobro govorite njemački, engleski, francuski ili možda kineski, nemate baš mnogo izgleda za ovu funkciju. Nejasna je i prva tačka uslova za ovu poziciju gdje je potrebno da imate IV – SS tehničke/društvene djelatnosti.

Stručni saradnik za kontrolu

Kontrolu čega? Također kandidat mora pasivno znati neki od stranih jezika.

Tri bravara

Prema nezvaničnim informacijama se za ovu poziciju prijavilo nekoliko hiljada ljudi…

Evidentičar

Razgovarajući sa uposlenicima TE Kakanj saznajemo da nikada nisu čuli za ovu poziciju, ili da neko obavlja ili je obavljao ovu funkciju u TE. Jedan od uposlenika je čak rekao da je to “izmišljeno mjesto” jer šta evidentičar u suštini radi, koga i šta evidentira?

Dolazimo i do možda najvećeg apsurda u cijelom oglasu. Naime, u dokumentaciji koju kandidat daje na uvid jedna od stavki govori sljedeće:

Dokaz o poznavanju rada na računaru- kao dokaz može poslužiti i svjedočanstvo iz srednje škole iz kojeg se može utvrditi da je kandidat imao predmet informatiku.

Isto ovaj slučaj je i sa dokazom da kandidat pasivno zna jedan od stranih jezika. Dakle dovoljno je samo da ste imali engleski ili francuski u srednjoj školi i time ispunjavate uslove ovog konkursa.

Za sve ove pozicije je aplicirao veliki broj građana iz kaknja, Zenice, Visokog i drugih gradova. Ono što smo saznali od izvora bliskog Termoelektrani Kakanj je da su ova radna mjesta već unaprijed raspodjeljena, odnosno da određene osobe već rade na ovim pozicijama.

U tu tematiku nećemo ulaziti, nego skrenuti pažnju na to koliko je konkurs/oglas u pojedinim segmentima apsurdan. Svima onima koji se zaposle u Termoelektrani Kakanj želimo puno sreće u njihovom radu.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.