Apple predstavio iPhone 6s i iPhone 6s Plus: Najnapredniji pametni telefoni na svijetu

Godišnju Appleovu konferenciju cijeli svijet s nestrpljenjem iščekuje, kako bi vidio šta novo donosi ova kompanija.

Osim što su predstavljeni novi telefoni, kao i svake godine, tu je još mnogo noviteta.

Predstavljeni su Ipad Pro, Apple olovka i nove aplikacije za Apple Watch, a tek na kraju otkriveni su iPhone 6s i iphone 6s Plus.

– Ova godina je bila nevjerovatna za Apple i danas ćemo saopštiti fenomenalne vijesti – rekao je izvršni direktor Applea Tim Cook, pozdravljajući zaposlene i zvanice na događaju.

Najviše pažnje svakako je izazvalo predstavljanje telefona. Iako izgleda isto, aluminijum je potpuno nov. To je nova vrsta aluminijuma serije 7000 koja se koristi u avionskoj industriji. Dolazi u četiri boje, sa dvije veličine ekrana 4.7 inča i 5.5 inča, retina matricom, unaprijeđenim multitouche sistemom i potpuno novim sistemom korištenja ekrana. To je 3D Touch, koji omogućava da se jačinom stiska na ekran koriste dodatne opcije. Jači pritisak aktivira dodatne opcije, a pritisak se mjeri posebnim novim senzorima.

Jakim pritiskom na kameru uključujete selfi kameru, na primjer, a 3D Touch će poboljšati i uživanje u nekim od veoma složenih igrica.

U iPhone 6S i iPhone 6S Plus ugrađen je Apple A9 čip nove arhitekture, koji ima bolje performanse po pitanju CPU upotrebljivosti za čak 80 posto, a što se grafike tiče za čak 90 špsto.

Dodat je i novi Motion Sensor koji će raditi zajedno sa Apple A9 čipom.

Unaprijeđen je i Touch ID na druge generacije, koji omogućava dvostruko brže korištenje senzora i zaštite.

Što se tiče kamere, ona ima 12 megapiksela, kao što se i očekivalo. Ima i 50 odsto više “fokus” piksela, koji omogućavaju da se izbjegnu neprirodne bolje i da se održi kvalitet slike.

Prvi put u istoriji Apple proizvoda omogućeno je i snimanje 4K videa! Tu je i TrueTone blic sa dvije lampe, koji se prilagođava okruženju i čini slike bistrijim, svjetlijim. Selfi kamera je, također, unaprijeđena – ima 5 mekgapiksela i Retina Flash.

Apple je predstavio i opciju Live Photo, koja snima nekoliko sekundi prije i poslije pravljenja fotografije. Poboljašna je i Wi-Fi konekcija, LTE mreža je unaprijeđena.

Cijena je ista kao i do sada, što znači da je najjeftinija verzija ona od 16 gigabajta. iPhone 6s i iPhone 6s Plus naći će se u proadji 25. septembra u većini zemalja svijeta. (Oslobodjenje.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply