Aplikacija za članstvo BiH u EU prvoj polovini godine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da nije siguran u najave nekih političara da bi BiH još u januaru mogla da uputi kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

On je tokom susreta sa novinarima izrazio nadu da bi se to moglo desiti u vrijeme predsjedavanja Holandije EU, dakle u prvoj polovini ove godine.

Šarović je komentarisao pripreme pregovaračkog tima BiH u vezi sa adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU, ističući da ne može da otkriva više detalja, ali da je jasno da će taj proces biti obilježen faznim prilagođavanjem kvota za određene proizvodne linije, posebno za mlijeko i meso, te mesne i mliječne prerađevine.

“Nama u BiH nedostaju mehanizmi podrške poljoprivrednom sektoru i zbog toga moramo veoma pažljivo graditi našu pregovaračku poziciju sa EU”, naglasio je Šarović.

Prema njegovim riječima, pregovarački tim za sedam dana odlazi u Brisel na tehničke konsultacije sa Evropskom komisijom.

On je odbacio mogućnost da EU uvede određene sankcije BiH ukoliko ne bude rezultata u adapataciji SSP-a.

Šarović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ukazao je na inicijativu za promjenu Odluke o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korišćena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila s ciljem smanjenja zagađenja okoline i opasnosti po zdravlje ljudi.

On je rekao da pitanje u vezi sa efikasnim mehanizmom koordinacije treba postaviti predsjedavajućem Savjeta ministara BiH /Denisu Zvizdiću/, ali i ostalim nivoima vlasti u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH najavio je da će ministarstvo na čijem je čelu pokušati da u narednom periodu ostvari dodatni napredak u oblasti energetike, tim prije jer BiH nije još realizovala takozvani treći energetski paket, a zbog neriješenog pitanja zakona o gasu, BiH se i dalje nalazi na evropskom začelju.

Šarović je najavio da će o ovom problemu uskoro biti organizovan sastanak ili u Banjaluci ili u Beču.

On ističe da bi BiH trebalo da ubrza pregovore u vezi sa tržištima Brazila, Rusije i Ukrajine, a kada je riječ o ispunjavanju uslova BiH za prijem u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nastojaće da istraje i na uvođenju “plavog dizela” za poljoprivredne proizvođače, kao i na dostizanju evropskih standarda za industrijske i poljoprivredne proizvode, te na otklanjanju necarinskih barijera.

On je obećao i podsticaje izvozno orijentisanim preduzećima u BiH, u čemu će tijesno sarađivati sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH.

(MegaVijesti)

Možda vam se svidi

Leave A Reply