Apel građanima: Izbjegavajte kućna okupljanja, evidentna lokalna cirkulacija virusa

0

– Apeliram još jednom da se izbjegavaju kućna okupljanja jer je evidentna lokalna cirkulacija virusa, više nema sumnje u to – kazala je Aida Pilav

Predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav kazala je da se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) počelo sa većim brojem testiranja u KS, istakavši da su jučer u toku dana poslani uzorci sedam osoba iz KS, od kojih su tri bila pozitivna.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Po pitanju epidemiološke situacije, mi imamo ukupno pet otvorenih klastera, dakle pet jasnih grupacija u kojima su se dešavali slučajevi odnosno bio po jedan pozitivni slučaj, i ova tri klastera su se desila u zadnjih 48 sati – rekla je Pilav.

Ona je navela da to znači da se mora stupiti sa svim kontaktima zaraženih unutar klastera, dolazi se do njihovih osnovnih podataka i te osobe se stavljaju u samoizolaciju i zdravstveni nadzor. Dodala je da će KS u potpunosti slijediti strategiju WHO.

– Sigurno ćemo krenuti u testiranje kontakata da bi vidjeli sliku širenja epidemije – rekla je Pilav, te dodala kako smo na putu proglašenja epidemije.

Kada je riječ o klasteru privatne firme, Pilav je kazala kako je naloženo zatvaranje firme te su 23 uposlenika koji su bili u kontaktu sa zaraženom, a koja je preminula, stavljeni u samoizolaciju.

– Apeliram još jednom da se izbjegavaju kućna okupljanja jer je evidentna lokalna cirkulacija virusa, više nema sumnje u to – dodala je Pilav.

Prenosi Bh-index