Ante Krajina: Nisu upitne penzije i mirovine za mjesec april

Gostujući u emisiji “Danas” Radija Bosne i Hercegovine, ministar financija u Vladi Federacije BiH Ante Krajina, na pitanje da li će biti kašnjenja u isplatama iz budžeta nakon vijesti’ da nova tranša ne može biti doznačena, ističe:

“Mi smo našu mjesečnu obavezu prema Fondu mirovinskog osiguranja za mirovine ovaj mjesec već izvršili. Radi se o mirovinama za 4 mjesec.
Što se tiče ostalih isplata one će ići po redu prioriteta. Ići će naredne ratne invalidnine, iza toga neratne invalidnine. Nakon toga po prioritetu su plaće. Prema tome, po dospjeću određenih obaveza za dugove, oni su prioriteti i sredstva se za njih namiruju iz priliva od neizravnih poreza preko Uprave za neizravno oporezivanje. Prema tome, ove prioritetne obaveze će ići.
Izostanak ove tranše sigurno će imati posljedica na likvidnost. I postoji realna mogućnost da, dok se ne riješi ovaj alternativni plan, da bude stanovitih kašnjenja kod isplata nekih naknada iz proračuna. Vjerujem da ćemo u relativno doglednom vremenu pronaći rješenje. Očekujemo da će u drugoj polovici petog mjeseca u Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo i Banjaluku, stići tehnička misija MMF-a, te da će biti nastavljeni pregovori i da će se pokušati pronaci rješenje, odnosno izlazak iz ove situacije.”

BHRT

Možda vam se svidi

Comments are closed.