Turska povukla ambasadora iz Berlina nakon odluke Bundestega o genocidu nad Jermenima

0
Turska je povukla svog ambasadora u Njemačkoj nakon što je njemački parlament usvojio rezoluciju kojom je pokolj Jermena iz 1915. godine proglašen za genocid, javili su danas lokalni mediji.
Mnogobrojni turski zvaničnici upozorili su da će se odnosi između Turske i Njemačke značajno pogoršati ukoliko “masovna ubistva” Jermena budu okarakterisana kao genocid, prenosi “Raša tudej”.
NJemački parlament usvojio je danas rezoluciju kojom je masovno ubijanje Jermena tokom Prvog svjetskog rata, koje su izvršili otomanski Turci, proglašeno za genocid. Rezolucija je usvojena jednoglasno u donjem domu parlamenta, Bundestagu. Više od 20 država, uključujući Francusku i Rusiju, kao i papu Franju, priznalo je ubistva iz 1915. godine kao geonocid. Turski zvaničnici oštro se protive rezoluciji Bundestaga, a prije glasanja su upozorili da bi njeno usvajanje moglo da naruši odnose NJemačke i Turske. Jermeni tvrde da je oko 1,5 miliona njihovih sunarodnika ubijeno u zločinima počinjenim 1915. godine.
Turska navodi da je broj žrtava znatno manji i odbacuje termin genocid. Ankara ukazuje da je i veliki broj turskih civila stradao tokom raspada Otomanskog carstva, prenio je Bi-Bi-Si. NJemački kancelar Angela Merkel nije bila u Bundestagu tokom glasanja.
Rezoluciju su poržali poslanici njene Hrišćansko demokratske unije, Socijal-demokratske unije i Stranke zelenih. Njemačka televizija ARD prenijela je da su poslanici uoči glasanja dobijali prijetnje i uvredljive poruke putem elektronske pošte. Ankara: Njemačka rezolucija istorijska greška Turski zamenik premijera Bašbakan Jardimkalari izjavio je da je Njemačka usvajanjem rezolucije o zločinu nad Jermenima napravila “istorijsku grešku”.
Ovakvu odluku Bundestaga osudili su i druge zvaničnici Turske. Portparol turske vladajuće AKP Jasin Aktaj kaže da je rezolucija njemačkih poslanika ozbiljno narušila odnose između Berlina i Ankare. Rezolucijom se ubijanje Jermena iz 1915. godine, koje su počinile otomanske snage, proglašava “genocidom”.
Rojters prenosi da je Aktaj to izjavio komentarišući u živom prenosu na turskoj televiziji to što je njemački Bundestag danas uz ogromnu većinu glasova podržao rezoluciju koju ova agencija naziva simboličnom. “Turska vladajuća Partija pravde i razvoja planira da turskom parlamentu iznese deklaraciju protiv ovog glasanja”, naveo je izvor iz ove stranke Rojtersu. Tokom glasanja u njemačkom Bundestagu samo jedan poslanik je bio uzdržan, a jedan protiv. Ovakav potez njemačkog parlamenta je bio očekivan, a podržala ga je i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja nije prisustvovala sjjednici.
[bar group="4078"]