Angela Merkel: “NATO se mora fokusirati na odbranu Evrope”

Na vojnom poligonu u Muensteru kancelarka Angela Merkel obećala je da će osigurati sredstva potrebna njemačkoj vojsci da ispuni obveze u okviru NATO-a. Izazovi za NATO su i u Evropi osim zadaća koje provodi u inozemstvu kao što su Afganistan i Mali, rekla je, piše “Hina”.

Podsjetila je na rusko pripojenje poluotoka Krima 2014. zbog čega je i uspostavljena NATO-ova vojna formacija Vrlo visokog stupnja spremnosti (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF).

S obzirom na iskustvo koje smo tada proživjeli, nova situacija se pojavila koja zahtijeva obranu saveza“, rekla je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je preuzimjući dužnost rekao da je njegov prioritet okončati rat na istoku zemlje.

Njemačka želi u suradnji s Francuskom pomoći Ukrajini da vrati svoj teritorijalni integritet, rekla je Merkel.

Budući da je 2019. preuzela od Italije zapovjedništvo nad VJTF-om, njemačka 9. Panzerlehrbrigade jezgra je te sile od 8000 ljudi koju čine i pripadnici Francuske, Belgije, Luksembruga, Češke, Latvija i Litve.

Merkel je rekla da je Njemačka “već znatno povećala financijsku potrošnju za Bundeswehr zadnjih godina” te će “unatoč ograničenim mogućnostima tako i nastaviti u budućnosti, jer to naši partneri od nas očekuju“.

Američki predsjednik Donald Trump oštro je kritikovao Njemačku jer nije ispunila obavezu u okviru NATO-a o izdvajanju 2 posto BDP-a za obranu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply